Blogg

Lär dig allt om lån och ekonomi

Välkommen till vår blogg – din källa till tips, råd och insikter om lån och privatekonomi. Här hittar du allt du behöver veta för att ta kontroll över din ekonomiska framtid. Från att jämföra lån med de bästa villkoren, till att förstå hur räntor fungerar, till tips om att förbättra din kreditvärdighet. Dyk in och upptäck kunskap som kan kan hjälpa dig till ett bättre ekonomiskt liv.

Dödsbo med skulder – hur funkar det?

Vid dödsfall kan det uppstå många frågetecken, inte minst när det kommer till den avlidna personens tillgångar och eventuella skulder. Här benar vi ut vad som egentligen gäller när en avliden person efterlämnar skulder och vilket eventuellt ansvar du som anhörig har. Läs mer!

Martin Blohm
Martin Blohm
Vad är KALP (“Kvar Att Leva På”)? Kalkyl och räkneexempel

KALP, eller "Kvar Att Leva På", är en ekonomisk kalkyl som ofta används av banker för att bedöma en persons förmåga att återbetala ett lån. I denna artikel kommer vi att titta närmare på hur KALP används, vilka faktorer som tas i beaktning och hur beräkningen genomförs. Läs mer.

Martin Blohm
Martin Blohm
Vad är ränteavdrag och hur fungerar det?

När du som privatperson tecknar ett lån som du betalar ränta för, har du möjlighet att dra av delar av räntekostnaderna i din inkomstdeklaration. Det är detta som kallas för ränteavdrag. Läs mer om hur ränteavdrag fungerar för privatlån.

Martin Blohm
Martin Blohm
Vad är ett konsumtionslån?

Ett konsumtionslån är, precis som namnet antyder, ett lån avsett för privat konsumtion. Här kan du läsa mer om vad det innebär för dig som privatperson.

Jonathan Flyxe
Jonathan Flyxe
Vad är en långivare? Vi förklarar

En långivare är någon som lånar ut pengar till en annan part. Långivaren kan exempelvis vara en bank, ett kreditinstitut eller kreditmarknadsbolag, ett betalningsföretag eller till och med en privatperson. Läs mer!

Martin Blohm
Martin Blohm
Vad är Upplysningscentralen (UC) och vad är deras uppgift?

UC som står för Upplysningscentralen ägs till stora delar gemensamt av några av landets storbanker. Organisationen syftar främst till att tillhandahålla information om lån och skulder i landet. Läs mer om UC.

Jonathan Flyxe
Jonathan Flyxe
Vad är en kreditupplysning?

En kreditupplysning görs varje gång du som privatperson ansöker om ett lån eller kredit. Upplysningen syftar till att samla och kartlägga en låntagares eller ett företags förmåga att betala av lånet. Läs mer om vad en kreditupplysning innebär och vad som kan vara bra att känna till som privatperson.

Martin Blohm
Martin Blohm
Löptid för lån – Hur fungerar det?

Löptid är en benämning för den tidsperiod där du som låntagare förväntas betala tillbaka ett lån inom. Tidsspannet kan variera mellan några få månader och flera år. Läs mer om vad löptid innebär och vad som kan vara bra att känna till som privatperson.

Jonathan Flyxe
Jonathan Flyxe
Vad är kreditinstitut? Vi förklarar

Kreditinstitut är en benämning för de företag och organisationer som erbjuder någon form av lån eller kredit. Här kan du läsa mer om vad ett kreditinstitut innebär och vad som kan vara bra att känna till som privatperson.

Martin Blohm
Martin Blohm
Hur många kreditupplysningar (UC) är för många?

När du ansöker om ett lån eller annan kredit görs alltid en kreditupplysning hos ett kreditupplysningsföretag som UC eller Bisnode. Här behandlar vi bland annat hur många kreditupplysningar som kan anses vara för många. Läs mer här.

Martin Blohm
Martin Blohm
Så fungerar skulder hos Kronofogden

I den här texten svarar vi på vad en skuld hos kronofogden innebär, vad som kan hända och vad du kan göra för att förbättra situationen. Läs mer om hur det går till när ett ärende hos Kronofogden behandlas och tar upp hur du kan agera på bästa sätt vid en skuld hos Kronofogden.

Jonathan Flyxe
Jonathan Flyxe
Vad är dröjsmålsränta och varför är det viktigt att känna till som privatperson?

Dröjsmålsränta syftar på den avgift som du som låntagare är skyldig att betala om du inte betalar av din skulder i tid. Här beskriver vi mer kring vad dröjsmålsränta är och vad det innebär för dig som privatperson. Läs mer!

Jonathan Flyxe
Jonathan Flyxe