Blogg

Lär dig allt om lån och ekonomi

Välkommen till vår blogg – din källa till tips, råd och insikter om lån och privatekonomi. Här hittar du allt du behöver veta för att ta kontroll över din ekonomiska framtid. Från att jämföra lån med de bästa villkoren, till att förstå hur räntor fungerar, till tips om att förbättra din kreditvärdighet. Dyk in och upptäck kunskap som kan kan hjälpa dig till ett bättre ekonomiskt liv.

Vad är Upplysningscentralen (UC) och vad är deras uppgift?

UC som står för Upplysningscentralen ägs till stora delar gemensamt av några av landets storbanker. Organisationen syftar främst till att tillhandahålla information om lån och skulder i landet. Läs mer om UC.

Jonathan Flyxe
Jonathan Flyxe
Vad är en kreditupplysning?

En kreditupplysning görs varje gång du som privatperson ansöker om ett lån eller kredit. Upplysningen syftar till att samla och kartlägga en låntagares eller ett företags förmåga att betala av lånet. Läs mer om vad en kreditupplysning innebär och vad som kan vara bra att känna till som privatperson.

Martin Blohm
Martin Blohm
Löptid för lån – Hur fungerar det?

Löptid är en benämning för den tidsperiod där du som låntagare förväntas betala tillbaka ett lån inom. Tidsspannet kan variera mellan några få månader och flera år. Läs mer om vad löptid innebär och vad som kan vara bra att känna till som privatperson.

Jonathan Flyxe
Jonathan Flyxe
Vad är kreditinstitut? Vi förklarar

Kreditinstitut är en benämning för de företag och organisationer som erbjuder någon form av lån eller kredit. Här kan du läsa mer om vad ett kreditinstitut innebär och vad som kan vara bra att känna till som privatperson.

Martin Blohm
Martin Blohm
Hur många kreditupplysningar (UC) är för många?

När du ansöker om ett lån eller annan kredit görs alltid en kreditupplysning hos ett kreditupplysningsföretag som UC eller Bisnode. Här behandlar vi bland annat hur många kreditupplysningar som kan anses vara för många. Läs mer här.

Martin Blohm
Martin Blohm
Så fungerar skulder hos Kronofogden

I den här texten svarar vi på vad en skuld hos kronofogden innebär, vad som kan hända och vad du kan göra för att förbättra situationen. Läs mer om hur det går till när ett ärende hos Kronofogden behandlas och tar upp hur du kan agera på bästa sätt vid en skuld hos Kronofogden.

Jonathan Flyxe
Jonathan Flyxe
Vad är dröjsmålsränta och varför är det viktigt att känna till som privatperson?

Dröjsmålsränta syftar på den avgift som du som låntagare är skyldig att betala om du inte betalar av din skulder i tid. Här beskriver vi mer kring vad dröjsmålsränta är och vad det innebär för dig som privatperson. Läs mer!

Jonathan Flyxe
Jonathan Flyxe
Låna med medsökande

Om du planerar att ansöka om ett lite större belopp kan en medsökande på lånet öka dina chanser att få ansökan beviljad, men också ge dig möjlighet att låna ett större belopp. Läs mer om att söka lån med medsökande.

Martin Blohm
Martin Blohm
Betalningsföreläggande

Ett betalningsföreläggande är en anmodan om att betala en skuld, alltså ett krav, som utfärdas av Kronofogden. Vem som helst som anser att någon annan är skyldig dem pengar kan ansöka om ett betalningsföreläggande hos Kronofogden. Läs mer om vad det innebär och hur du kan agera vid ett betalningsföreläggande.

Jonathan Flyxe
Jonathan Flyxe
Konsumentkredit - Lån för privat konsumtion

Med konsumentkredit menas i de flesta fall ett lån, eller annan kredit, som är avsett för privat konsumtion och inte förutsätter någon säkerhet. Vanliga exempel på konsumentkrediter är privatlån och avbetalningskrediter. Läs mer om konsumentkredit!

Jonathan Flyxe
Jonathan Flyxe
Vad räknas som höginkomsttagare, medelinkomsttagare och låginkomsttagare?

Var går egentligen inkomstgränsen för låg-, medel- och höginkomsttagare ? I den här texten förklarar vi detta samt diskuterar mer ingående kring medel- och medianinkomsten i Sverige.

Martin Blohm
Martin Blohm
Lån med och utan säkerhet – så fungerar det

Vad innebär egentligen säkerhet vid lån och vad är skillnaden mellan ett lån med säkerhet och ett lån utan säkerhet? Här reder vi ut just detta samt tar upp hur pantsättning och säkerheter fungerar för olika lån.

Martin Blohm
Martin Blohm