Blogg

Lär dig allt om lån och ekonomi

Välkommen till vår blogg – din källa till tips, råd och insikter om lån och privatekonomi. Här hittar du allt du behöver veta för att ta kontroll över din ekonomiska framtid. Från att jämföra lån med de bästa villkoren, till att förstå hur räntor fungerar, till tips om att förbättra din kreditvärdighet. Dyk in och upptäck kunskap som kan kan hjälpa dig till ett bättre ekonomiskt liv.

Vad räknas som höginkomsttagare, medelinkomsttagare och låginkomsttagare?

Var går egentligen inkomstgränsen för låg-, medel- och höginkomsttagare ? I den här texten förklarar vi detta samt diskuterar mer ingående kring medel- och medianinkomsten i Sverige.

Martin Blohm
Martin Blohm
Lån med och utan säkerhet – så fungerar det

Vad innebär egentligen säkerhet vid lån och vad är skillnaden mellan ett lån med säkerhet och ett lån utan säkerhet? Här reder vi ut just detta samt tar upp hur pantsättning och säkerheter fungerar för olika lån.

Martin Blohm
Martin Blohm
Vad är kredit?

Kredit är vanligtvis en annan benämning på ett lån. Att bli beviljad lån eller kredit betyder att du som låntagare får tillgång till pengar som sedan ska betalas tillbaka med en tillkommande kostnad (ränta). Här går vi igenom vad kredit är och vad som kan vara bra att tänka på när du ansöker om ett lån.

Jonathan Flyxe
Jonathan Flyxe
Kreditvärdighet

Din kreditvärdighet är ett mått på din betalningsförmåga och hur stor risk det innebär att låna ut pengar till dig. Kreditvärdigheten spelar därför stor roll när du ansöker om ett lån.

Martin Blohm
Martin Blohm
Kreditprövning

Långivare är skyldiga enligt lag att göra en ordentlig kreditprövning innan de beviljar dig ett lån. Här går vi igenom allt du behöver veta om kreditprövningar, hur de påverkar dina chanser att få lån och vad du ska tänka på inför kreditprövningen.

Jonathan Flyxe
Jonathan Flyxe
Amortering och amorteringskrav

Att amortera är samma sak som att betala tillbaka på en skuld, till exempel ett privatlån. En amortering är kort och gott en enskild delbetalning på din skuld. I takt med att du amorterar minskar ditt totala skuldbelopp.

Jonathan Flyxe
Jonathan Flyxe
Betalningsanmärkningar – så fungerar det

En betalningsanmärkning är en uppgift i de olika kreditupplysningsbolagens register om att du inte betalat en skuld i tid. Betalningsanmärkningar påverkar din kreditvärdighet negativt och gör det både svårare och dyrare att låna pengar.

Martin Blohm
Martin Blohm
Så funkar lån via en låneförmedlare

En låneföremedlare hjälper dig att jämföra räntor och villkor för lån hos flera olika långivare och banker. Genom att söka lånet via en låneförmedlare kan du ofta få en lägre ränta jämfört med om du sökt direkt hos en långivare.

Jonathan Flyxe
Jonathan Flyxe
Nominell ränta – vad betyder det?

Inget lån är gratis. När du lånar pengar av en bank eller annan långivare betalar du också för förmånen. Den främsta kostnaden för ett lån är låneräntan, eller den nominella räntan som den också kallas. Här går vi igenom de viktigaste sakerna du behöver veta om den. 

Jonathan Flyxe
Jonathan Flyxe
UC-score – hur kan jag förbättra mitt kreditbetyg?

UC-score är ett mått på din kreditvärdighet och används i tjänsten Kreditkollen. Här berättar vi mer om vad UC-score är och vad du kan göra för att höja ditt kreditvärde.

Martin Blohm
Martin Blohm
Vad är skuldsanering och hur fungerar det?

Skuldsanering är en lösning hos Kronofogden som syftar till att underlätta för svårt skuldsatta personer att betala av sina skulder och därmed öka förutsättningarna att bli skuldfri inom en förutbestämd tidsram. Läs mer om skuldsanering här!

Martin Blohm
Martin Blohm
Lösa lån i förtid – vad gäller?

Som låntagare har du enligt konsumentkreditlagen rätt att betala av och därmed säga upp ditt lån i förtid. Däremot är det viktigt att vara medveten om eventuella tillkommande kostnader som kan skilja sig åt beroende på vilken typ av lån du har. Läs mer som gäller vid uppsägning av ett lån i förtid.

Jonathan Flyxe
Jonathan Flyxe