Smålån utan UC - jämför små lån med låg ränta

Det händer att man hamnar i en situation där man behöver ta ett litet lån snabbt och då kan ett mindre lån vara ett bra alternativ för många. Här får du information om hur små lån fungerar och vad du bör tänka på när du tar ett lån.

år
18
ÅÅMMDDXXXX
Vid lånebelopp över 50 000 kr kommer UC kreditupplysning att tas.
Kreditförmedling av Klara Lån Sverige AB. I och med användande av denna tjänst godkänner du våra villkor och personuppgiftsavtal.

Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Ett lån på 30 000 kr till 26,05 procents nominell ränta med en återbetalningstid på 24 månader, med 24 avbetalningar om 1 617 kronor och 0 kronor i uppläggnings-/aviavgift, ger en effektiv ränta på 29,4 procent. Totalt att återbetala blir 38 808 kronor.

Vad är smålån?

Ett smålån är ett mindre lån som till stor del liknar ett vanligt snabblån. I regel innefattar begreppet smålån alla privatlån av mindre belopp. Karaktäristiskt för lånetypen är också att lånen kommer med snabb utbetalning och kort återbetalningstid.

När man väljer att ta ett mindre lån brukar det oftast handla om att lösa ett akut läge där man behöver få tillgång till pengar så snabbt som möjligt.

Små lån brukar inte sällan vara enklare att få utbetalda än exempelvis större privatlån. Du behöver vanligtvis inte lämna någon säkerhet och det ställs inte heller några högre krav på låntagaren. Vi på Klara Lån kan via våra långivare erbjuda dig ett mindre lån mellan 2000 - 10000 kr.

Vad kan jag använda små lån till?

Smålån används främst för att hantera tillfälliga och oväntade ekonomiska situationer. Ett litet och snabbt lån som vanligen kommer med högre ränta är inte lika lämpligt om du vill ta ett lån för att köpa en bil eller för konsumtion av annat slag.

Du kanske har fått en oförutsedd utgift i form av en hög elräkning eller liknande som behöver betalas fort. I det läget kan ett mindre lån med snabb utbetalningstid vara användbart. Tänk dock på att det generellt sett är dyrare räntor på små lån och snabblån än vad det är på exempelvis ett större privatlån. Det klokaste för dig som låntagare är att först och främst se om du kan frigöra pengar på annat sätt.

Så ansöker du om smålån

1. Du anger dina uppgifter.

1. Du anger dina uppgifter.

Vi behöver veta vem du är och kort om hur din ekonomi ser ut.

2. Vi kontaktar långivare.

2. Vi kontaktar långivare.

Vi kontaktar alla långivare och ber om låneförslag. Det tar max 20 sekunder.

3. Du väljer det lån som passar.

3. Du väljer det lån som passar.

Du får en lista med villkor för de långivare som godkänt din ansökan och väljer direkt det lån som passar dig.

Att jämföra lån via Klara Lån är inte bindande. Du kan alltså när som helst välja att inte slutföra ansökan efter att du fått förslagen. Det är först när du har skrivit på din ansökan som du binder upp dig. Vid ansökningar på 50000 kr och lägre söker du lån utan kreditupplysning via UC.

Krav och villkor för mindre lån

Kraven för lån av mindre belopp är i regel lägre än för stora lån som privatlån, billån eller bolån. Med det sagt finns det så klart vissa villkor som behöver uppfyllas för att kunna ansöka om och få ett smålån beviljat. Våra grundkrav för att jämföra lån hos våra långivare är följande:

 • Du behöver vara minst 18 år.
 • Du behöver ha en årsinkomst på minst 100 000 kr.

 • Du behöver vara bosatt och folkbokförd i Sverige.

 • Du får inte ha skulder hos Kronofogden (skuldsaldo).

 • Du behöver ett BankID för att identifiera dig i samband med ansökan.

Ränta på små lån

Något som är utmärkande för mindre lån med snabb utbetalning är att de har förhållandevis hög ränta. Man kan säga att den höga räntan är priset man betalar för att långivaren ska kunna betala ut lånet så pass snabbt och för att de också behöver ta höjd för att det inte finns någon säkerhet knutet till lånet. Det bästa man kan göra om man funderar på att teckna ett litet lån är att jämföra olika långivare och deras erbjudanden för att hitta det billigaste lånet.

Smålån utan ränta

Vissa långivare erbjuder mindre lån utan ränta, men då är det oftast inte under några längre tider. Ett vanligt exempel är att man kan slippa räntan under ett visst antal dagar och under tiden som ångerrätten fortfarande gäller. Villkoren för detta skiljer sig mellan olika långivare så kolla alltid upp vad som gäller i ditt fall.

Det finns även banker som erbjuder räntefria smålån i syfte att nå ut till nya kunder. Tänk på att alltid läsa villkoren noggrant och att jämföra erbjudanden mellan olika långivare. Den effektiva ränta är ett bra verktyg för att jämföra den totala kostnaden för lånet eftersom den även räknar med eventuella avgifter.

Smålån med låg ränta

Smålån har som sagt i regel högre ränta än större privatlån med längre löptider. Med det sagt så finns det ändå saker du kan göra för att hitta lån med så låg ränta som möjligt. Det allra viktigaste att göra är att jämföra lån hos flera olika långivare. Då kan du i lugn och ro själv välja ut det erbjudande som passar dig bäst.

Kom ihåg att räntan bara är en av faktorerna att ha i åtanke. Lånets löptid och eventuella uppläggningsavgifter kan också ha stor påverkan på lånets totala kostnad.

Fördelar och nackdelar med små lån

Ett litet lån har både för- och nackdelar. Som med alla typer av genomtänkta köpbeslut gäller det att förstå vad man köper samt vilka villkor man går med på. När det gäller lån och konsumentkrediter är det särskilt viktigt att sätta sig in i omständigheterna eftersom ett felbeslut kan innebära stora ekonomiska problem. Det kan vara värt att fundera en extra gång på om ett lån är rätt lösning och om så är fallet, vilken typ av lån som är bäst utifrån dina förutsättningar.

Fördelar

 • Kort återbetalningstid. Mindre lån har i regel kort återbetalningstid. Det innebär att du, om du betalar tillbaka lånet i tid, inte behöver vara skuldsatt en längre period.

 • Snabb utbetalning. De flesta långivare som erbjuder små lån har möjlighet att betala ut pengarna med kort varsel.

 • Lägre krav. När du tar ett mindre lån kräver inte långivaren någon säkerhet och du kan dessutom låna pengarna utan UC (upp till 50000 kr). Du behöver dock uppfylla våra grundkrav.

 • Låga belopp. Med ett litet kan du vara säkrare på att du inte lånar mer än vad du faktiskt behöver. Hos oss kan du jämföra lån från 2000 kr och uppåt.

Nackdelar

 • Dyrt. Den stora nackdelen med små lån är de är förhållandevis dyra. Det är primärt den höga räntan som gör lånet dyrt, men det kan också finnas olika avgifter som påverkar lånets totala pris.

 • Kort återbetalningstid. Den korta löptiden på lånet kan innebära en risk om det skulle vara så att du inte har möjlighet att betala tillbaka lånet i tid. Säkerställ därför alltid att du kommer kunna återbetala beloppet som du lånar för att undvika onödiga kostnader.

Kan jag ansöka om små lån utan UC?

Ja, det är fullt möjligt att ansöka om små lån utan kreditupplysning hos UC. Detta kan vara en fördelaktig lösning för dig som behöver snabb finansiell hjälp utan att riskera din kreditvärdighet.

För att jämföra och ansöka om smålån utan UC fyller du i vårt formulär högst upp på sidan. Hos oss på Klara Lån görs ingen UC-upplysning för ansökningar av små belopp under 50000 kr. Istället görs kreditupplysningen via Bisnode eller Creditsafe.

Det är dock viktigt att notera att mindre lån utan UC vanligtvis har högre räntor än traditionella lån, så det är viktigt att noggrant överväga dina återbetalningsmöjligheter innan du ansöker.

Kan jag teckna ett smålån trots betalningsanmärkningar?

Ja, många långivare erbjuder små lån som beviljas även för personer med betalningsanmärkningar. Dessa långivare fokuserar oftast på din nuvarande förmåga att återbetala och tar hänsyn till andra faktorer utöver din kreditvärdighet.

För att ansöka om smålån med betalningsanmärkningar behöver du bara fylla i vårt ansökningsformulär med önskat belopp, återbetalningstid och dina person- och kontaktuppgifter. Du får sedan svar inom 15 sekunder från de långivare som kan ge dig ett låneerbjudande. Med alternativen framför dig kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar dig bäst.

Om du har en historik med skulder och trasslig ekonomi, bör du alltid tänka efter en extra gång innan du tar ett lån och säkerställa att du kan betala tillbaka pengarna du lånat för att inte riskera fler anmärkningar och en sämre ekonomisk situation.

Vanliga frågor och svar

Vad är ett smålån?

Ett smålån är ett lån som avser ett litet belopp. Lånet är ett blancolån, det vill säga ett lån utan säkerhet. Utmärkande för små lån är att de ofta kan utbetalas snabbt och att återbetalningstiden är kort.

Hur snabbt kan jag få ett smålån?

Du kan få ett smålån utbetalt samma dag som du gör ansökan, oavsett om det är helg eller vardag. Var alltid försiktig med att belåna dig om det inte är en krissituation och du vet med dig att du kommer kunna betala tillbaka lånet.

Kan jag ta ett smålån utan UC?

Ja, det går att ta ett litet lån utan UC. När du jämför lån hos oss kan du låna hos våra långivare upp till 30000 kr utan UC. Att ta ett smålån utan UC innebär att långivaren gör en kreditupplysning genom ett annat kreditupplysningsföretag, likt Bisnode eller Creditsafe.

Kan jag ta ett smålån trots betalningsanmärkningar?

Du som har betalningsanmärkning kan ansöka om lån via oss på Klara Lån, men det kräver givetvis att grundkraven ovan är uppfyllda. Våra långivare kan dock inte bevilja ett lån om du har aktiva skulder hos Kronofogden.

Går det att samla flera smålån?

Ja, om du har många små lån och krediter så rekommenderar vi dig att samla dina lån. Att samla flera mindre lån till ett större innebär oftast att räntan blir lägre och du får därmed en lägre månadskostnad.

Vad är skillnaden mellan snabblån och smålån?

Det är egentligen ingen skillnad på snabblån och smålån. Båda två är i grund och botten privatlån utan säkerhet. Det som skiljer dem åt och som också framgår i deras benämningar är de olika egenskaperna som utmärker lånen. När det gäller snabblån så är det just snabbheten att ansöka och att få lånet utbetalt som är kännetecknande. För smålån är det de lägre lånebeloppen som är typiska.

Om Klara Lån

Klara Lån Sverige AB är ett svenskt bolag som har varit verksamma sedan 2016. Vi har hjälpt tusentals kunder att jämföra och hitta det lån som passar dem bäst – något vi fortfarande gör idag. Med många års erfarenhet inom lånebranschen vet vi vad våra kunder behöver för att få de bästa förutsättningarna till en rättvis och gedigen kreditbedömning.

Läs mer om oss