Smålån utan UC - jämför små lån med låg ränta

Det händer att man hamnar i en situation där man behöver ta ett litet lån snabbt och då kan ett mindre lån vara ett bra alternativ för många. Här får du information om hur ett mindre lån fungerar och vad du bör tänka på när du tar ett lån.

Återbetalningstid
år
18
ÅÅMMDDXXXX
Vid lånebelopp över 30 000 kr kommer UC kreditupplysning att tas.
Kreditförmedling av Klara Lån Sverige AB. I och med användande av denna tjänst godkänner du våra villkor och personuppgiftsavtal.

Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Ett lån på 30 000 kr till 26,05 procentsnominell ränta med en återbetalningstid på 24 månader,med 24 avbetalningar om 1 617 kronor och 0 kronor i uppläggnings-/aviavgift ger en effektiv ränta på 29,4 procent. Totalt att återbetalablir 38 808 kronor.

Vad är smålån?

Ett smålån är ett mindre lån som till stor del liknar ett vanligt snabblån. I regel innefattar smålån alla lån som framförallt är låga lånebelopp, men med det följer oftast snabba utbetalningar och kort återbetalningstid. När man väljer att ta ett mindre lån brukar det oftast handla om att lösa ett akut läge där man behöver få tillgång till pengar så snabbt som möjligt.

Smålån brukar oftast vara enklare att få utbetalda än exempelvis privatlån. Du behöver oftast inte någon säkerhet och det ställs inte heller några högre krav på låntagaren. Vi på Klara Lån kan via våra långivare erbjuda dig ett mindre lån mellan 2000-10 000 kronor.

Vad är skillnaden mellan snabblån & smålån

Det är egentligen ingen skillnad på snabblån och smålån. Smålån är inte ett lån vars namn är etablerat på marknaden, den summerar snarare typen av lån som har snabba utbetalningar, kort återbetalningstid och höga räntor. Det är alltså ingen distinkt skillnad mot lånetyper som snabblån, mikrolån eller smslån. Det som däremot nästan alltid kännetecknar smålån är att det handlar om mindre summor som du behöver för att täcka upp en akut utgift. Det kan handla om en summa på 5000 kronor som du kanske kan betala tillbaka redan vid nästa lön.

Vad kan jag använda ett smålån till?

Ett smålån är egentligen till för att rädda dig ur en svår ekonomisk situation och inte fullt lika lämplig om du vill ta ett lån för en bil eller för konsumtion av annat slag. Du kanske har fått en oförberedd utgift likt en hög elräkning eller en liknande som du behöver betala in fort. Då skulle ett mindre lån kunna vara användbart. Tänk dock på att det är dyrare räntor med smålån och snabblån än vad det är hos exempelvis ett privatlån. Det klokaste för dig som låntagare är att först och främst se om du kan frigöra pengar ur din befintliga egendom, exempelvis om du har ett bolån.

Smålån – alternativet vid akuta situationer

En fördel med smålån är att de är praktiska i den aspekten att de har korta återbetalningstider. Men med det sagt är det inte alltid till en fördel, framförallt inte om du har många smålån som du inte kan betala tillbaka inom den snäva löptiden. Men den korta löptiden är även en fördel för dig som låntagare eftersom du då också blir av med lånet fortare. Det är alltså en smidig lösning med förutsättningen att du då faktiskt kan betala tillbaka lånet inom löptiden. 

Kan jag få ett lån utan ränta? 

Det kan verka lite oklart när man talar om att det finns lån helt utan ränta. Vissa långivare erbjuder lån utan ränta, men då är det oftast inte under några längre tider. Du kan låna pengar och slippa räntan under ett visst antal dagar och under tiden som ångerrätten fortfarande gäller. Hur länge det är beror på varje enskild långivare. Våra långivare kan erbjuda räntefria lån inom tiden för ångerrätten. Men det kräver därmed att du har hunnit betala tillbaka lånet inom 14 dagar från att du tagit lånet. 

Vissa banker erbjuder även ett räntefritt lån under vissa förutsättningar och i syfte att nå ut till nya kunder. Men tänk på att alltid dubbelkolla en extra gång innan du tar dig för ett lån som du tror är räntefritt. Läs på villkoren noggrant och jämför erbjudanden mellan olika långivare som kanske erbjuder lägre räntor, men bättre villkor på annat vis. Glöm inte heller att noggrant jämföra den effektiva räntan när du ska välja bland olika lån. 

Hur kan jag få ett räntefritt lån?

  • Låna av någon du känner – en vän eller familjemedlem.

  • Ibland om du betalar tillbaka lånet innan ångerrätten är slut.

Kan man få alla lånetyper räntefria?

Även om det finns vissa lån som du kan få räntefritt under vissa perioder, så gäller det inte alla lånetyper. Störst sannolikhet för att få ett räntefritt lån är när du väljer ett privatlån eller blancolån som har lite längre löptid. När du exempelvis tar ett snabblån brukar det inte handla om samma återbetalningstid, så därför är det bra att stämma av det innan du bestämmer dig för det lån du väljer att ta.

Så funkar Klara Lån.

1. Du anger dina uppgifter.

1. Du anger dina uppgifter.

Vi behöver veta vem du är och kort om hur din ekonomi ser ut.

2. Vi kontaktar långivare.

2. Vi kontaktar långivare.

Vi kontaktar alla långivare och ber om låneförslag. Det tar max 20 sekunder.

3. Du väljer det lån som passar.

3. Du väljer det lån som passar.

Du får en lista med villkor för de långivare som godkänt din ansökan och väljer direkt det lån som passar dig.

Vilka villkor måste jag uppfylla?

Som vi nämnt ovan är det ganska enkelt att få ett smålån utbetalt. Du behöver exempelvis inte uppfylla några större krav. Men vilka krav behöver man då uppfylla? Så länge du är 18 år och har en fast bostad i Sverige och med fast inkomst kommer du ha goda chanser att få ett lån beviljat. Lånebeloppet varierar dock på hur mycket inkomst du har, men så länge du har en årsinkomst över 100 000 kronor finns oftast någon låneform som du kan bli erbjuden så länge du uppfyller nedanstående krav.

Dessa krav behöver du uppfylla för att låna pengar via Klara Lån: 

  • Du behöver vara minst 18 år.

  • Du behöver ha en årsinkomst på minst 100 000 kronor.

  • Du behöver ha en fast bostad i Sverige.

  • Du får inte ha skulder hos Kronofogden (skuldsaldo).

Samla dina mindre lån

Om du har många smålån rekommenderar vi dig att samla dina lån – främst för att få lägre månadskostnad. Många lån gör att räntan går upp, om du istället samlar alla dina mindre lån till ett större privatlån. 

Kan jag låna trots betalningsanmärkning?

Du som har betalningsanmärkning kan ansöka om lån via oss på Klara Lån, men det kräver givetvis att grundkraven ovan är uppfyllda. Tyvärr kan inte våra långivare bevilja ett lån om du har skuldsaldo/betalningsanmärkningar hos Kronofogden. 

Små lån utan UC

Mikrolån, minilån och snabblån är egentligen samma sak. När du vill ta ett lån utan UC är det dessa typer av lån våra långivare kan erbjuda dig. Att ta ett lån utan UC (Upplysningscentralen) innebär att långivaren gör en kreditupplysning från annat kreditupplysningsföretag, likt Bisnode eller Creditsafe. Därmed kommer man aldrig undan en kreditupplysning när man tar ett lån. Skillnaden på att ett lån utan upplysning hos UC är att förfrågan inte kommer gå att synas i UC:s register överhuvudtaget, endast hos det specifika kreditupplysningsföretaget. 

Vanliga frågor och svar

Vad är ett smålån?

Ett smålån är ett lån som har lågt lånebelopp och kan likställas vid ett snabblån. Det är således ett lån du kan få utbetalt snabbt, men som också behöver betalas tillbaka snabbt.

Kan jag ta ett smålån utan UC?

Ja, vi erbjuder alla lån under 30 000 kronor utan UC. Då använder vi oss istället av Bisnode eller Creditsafe.

Hur snabbt kan jag få ett smålån?

Du kan få ett smålån utbetalt samma dag som du gör ansökan, oavsett om det är helg eller vardag. Var alltid försiktig med att belåna dig om det inte är en krissituation och du vet med dig att du kommer kunna betala tillbaka lånet.