Ekonomisk ordlista

Vi på Klara Lån reder ut ekonomiska begrepp och termer. Vad är egentligen en högkostnadskredit? Vad innebär amortering och hur räknar man ut den effektiva räntan? Finansvärlden är fylld av mer eller mindre komplicerade ord och termer. Här får du svar på alla dina funderingar om vad de betyder.

Vad är Upplysningscentralen (UC) och vad är deras uppgift?

UC som står för Upplysningscentralen ägs till stora delar gemensamt av några av landets storbanker. Organisationen syftar främst till att tillhandahålla information om lån och skulder i landet. Läs mer om UC.

Jonathan Flyxe
Jonathan Flyxe
Vad är en kreditupplysning?

En kreditupplysning görs varje gång du som privatperson ansöker om ett lån eller kredit. Upplysningen syftar till att samla och kartlägga en låntagares eller ett företags förmåga att betala av lånet. Läs mer om vad en kreditupplysning innebär och vad som kan vara bra att känna till som privatperson.

Martin Blohm
Martin Blohm
Löptid för lån – Hur fungerar det?

Löptid är en benämning för den tidsperiod där du som låntagare förväntas betala tillbaka ett lån inom. Tidsspannet kan variera mellan några få månader och flera år. Läs mer om vad löptid innebär och vad som kan vara bra att känna till som privatperson.

Jonathan Flyxe
Jonathan Flyxe
Vad är kreditinstitut? Vi förklarar

Kreditinstitut är en benämning för de företag och organisationer som erbjuder någon form av lån eller kredit. Här kan du läsa mer om vad ett kreditinstitut innebär och vad som kan vara bra att känna till som privatperson.

Martin Blohm
Martin Blohm
Vad är dröjsmålsränta och varför är det viktigt att känna till som privatperson?

Dröjsmålsränta syftar på den avgift som du som låntagare är skyldig att betala om du inte betalar av din skulder i tid. Här beskriver vi mer kring vad dröjsmålsränta är och vad det innebär för dig som privatperson. Läs mer!

Jonathan Flyxe
Jonathan Flyxe
Betalningsföreläggande

Ett betalningsföreläggande är en anmodan om att betala en skuld, alltså ett krav, som utfärdas av Kronofogden. Vem som helst som anser att någon annan är skyldig dem pengar kan ansöka om ett betalningsföreläggande hos Kronofogden. Läs mer om vad det innebär och hur du kan agera vid ett betalningsföreläggande.

Jonathan Flyxe
Jonathan Flyxe
Konsumentkredit - Lån för privat konsumtion

Med konsumentkredit menas i de flesta fall ett lån, eller annan kredit, som är avsett för privat konsumtion och inte förutsätter någon säkerhet. Vanliga exempel på konsumentkrediter är privatlån och avbetalningskrediter. Läs mer om konsumentkredit!

Jonathan Flyxe
Jonathan Flyxe
Vad räknas som höginkomsttagare, medelinkomsttagare och låginkomsttagare?

Var går egentligen inkomstgränsen för låg-, medel- och höginkomsttagare ? I den här texten förklarar vi detta samt diskuterar mer ingående kring medel- och medianinkomsten i Sverige.

Martin Blohm
Martin Blohm
Vad är kredit?

Kredit är vanligtvis en annan benämning på ett lån. Att bli beviljad lån eller kredit betyder att du som låntagare får tillgång till pengar som sedan ska betalas tillbaka med en tillkommande kostnad (ränta). Här går vi igenom vad kredit är och vad som kan vara bra att tänka på när du ansöker om ett lån.

Jonathan Flyxe
Jonathan Flyxe
Kreditvärdighet

Din kreditvärdighet är ett mått på din betalningsförmåga och hur stor risk det innebär att låna ut pengar till dig. Kreditvärdigheten spelar därför stor roll när du ansöker om ett lån.

Martin Blohm
Martin Blohm
Kreditprövning

Långivare är skyldiga enligt lag att göra en ordentlig kreditprövning innan de beviljar dig ett lån. Här går vi igenom allt du behöver veta om kreditprövningar, hur de påverkar dina chanser att få lån och vad du ska tänka på inför kreditprövningen.

Jonathan Flyxe
Jonathan Flyxe
Amortering och amorteringskrav

Att amortera är samma sak som att betala tillbaka på en skuld, till exempel ett privatlån. En amortering är kort och gott en enskild delbetalning på din skuld. I takt med att du amorterar minskar ditt totala skuldbelopp.

Jonathan Flyxe
Jonathan Flyxe