Lån med låg kreditvärdighet
Att få ett lån när man har låg kreditvärdighet kan vara en utmaning hos många långivare och banker. Vi förstår dock att det kan uppstå akuta situationer då du verkligen behöver ett lån. Vi kan därför hjälpa dig med ett lån även om din kreditvärdighet är svag, förutsatt att du uppfyller våra grundläggande krav. Här kommer vi reda ut vad som gäller vid lån med låg kreditvärdighet och vad du bör tänka på.
Vad är kreditvärdighet och varför är den så viktig för långivare?
Kreditvärdighet är en bedömning av din förmåga att betala tillbaka ett lån och är viktig för långivare när de överväger att låna ut pengar. För att göra denna bedömning tittar långivare på din ekonomiska situation och betalningshistorik. De vill se om du är en högriskkund eller en lågriskkund. En högre kreditvärdighet indikerar att du är en säker kund att låna ut pengar till och att du är mer benägen att betala tillbaka lånet i tid. Samtidigt kan en låg kreditvärdighet innebära att du är en högriskkund, vilket kan resultera i högre räntor och sämre lånevillkor. Det är därför viktigt att ha en god kreditvärdighet för att öka chansen att få ett lån med bättre villkor och lägre räntor.
Faktorer som påverkar din kreditvärdighet
- Din inkomst
- Din livssituation
- Dina fasta utgifter
- Lån, skulder och betalningsanmärkningar
Din inkomst i kombination med dina utgifter
Din inkomst och dina utgifter spelar en avgörande roll för din kreditvärdighet. Om du har en hög inkomst och god betalningsförmåga bedömer långivarna dig som mer sannolik att betala tillbaka dina lån och räkningar i tid. Men det är inte bara inkomsten som påverkar din kreditvärdighet, utan också hur mycket pengar du har kvar varje månad efter att dina utgifter är betalda. För att ha en hög kreditvärdighet är det därför viktigt att ha en god balans mellan inkomster och utgifter.
Din livssituation
Din nuvarande livssituation är också en viktig faktor för att bedöma din kreditvärdighet. Långivarna gör en schablonberäkning baserad på faktorer som boendekostnader, fasta utgifter och eventuella beroenden, till exempel barn. Sedan räknar de ut din disponibla inkomst, det vill säga det belopp som återstår efter att dina utgifter har dragits av. Din disponibla inkomst är en viktig faktor när det gäller att bestämma hur mycket du kan låna. Långivarna vill också se stabilitet i din livssituation, till exempel att du har haft en stadig inkomst och inte haft några problem med din ekonomi historiskt sett. Det är alltid positivt med en trygg anställningsform.
Dina fasta utgifter
Dina fasta utgifter, såsom boende och månatliga räkningar inklusive eventuella krediter och lån du betalar av på varje månad, påverkar också din kreditvärdighet. Långivarna tar hänsyn till din livssituation för att beräkna din kreditvärdighet och hur mycket du har råd att låna. Din befintliga kredit- och lånehistorik har också en inverkan på din kreditvärdighet. Om du har betalningsanmärkningar eller aktiva skulder hos Kronofogden kan det påverka din kreditvärdighet negativt och göra det svårare att få lån i framtiden, med högre räntor och sämre lånevillkor som följd. Däremot är det i vissa fall möjligt via oss på Klara Lån att låna pengar med betalningsanmärkning.
Om din kreditvärdighet är för låg för att få ett lån finns det möjligheter att förbättra den över tid. För att öka din kreditvärdighet behöver du ta kontroll över din ekonomi och arbeta för att förbättra din kreditvärdighet innan du ansöker om nya lån.
Eventuella betalningsanmärkningar
Betalningsanmärkningar kan ha negativ påverkan på din kreditvärdighet. Om du har betalningsanmärkningar innebär det att du har haft problem med att betala tillbaka skulder eller räkningar i tid. Det kan i sin tur göra det svårare för dig att få lån i framtiden och kan även resultera i högre räntor och sämre lånevillkor om du väl lyckas få ett lån. För att undvika betalningsanmärkningar är det alltid viktigt att betala tillbaka dina lån och skulder i tid, så att du kan upprätthålla en god kreditvärdighet och öka dina chanser att få de bästa möjliga lånevillkoren.
Krav för att få ett lån beviljat via Klara Lån
För att bli beviljad ett lån med lägre kreditvärdighet behöver du uppfylla vissa krav. Långivaren kommer vid ansökan att göra en kreditprövning för att bedöma din betalningsförmåga. Om du har betalningsanmärkningar, men inga pågående skulder, kan du fortfarande bli beviljad ett lån via Klara Lån. Men det är viktigt att komma ihåg att det kan medföra högre räntor och mindre förmånliga villkor.
Dessa krav behöver du uppfylla:
- Du behöver vara minst 18 år.
- Du har en årsinkomst på 100 000 kronor eller mer.
- Du har en fast bostad i Sverige.
- Du har inga skulder hos Kronofogden (skuldsaldo).
- Du behöver ett BankID för att verifiera dig vid ansökan.
Så funkar Klara Lån.
1. Du anger dina uppgifter.
Vi behöver veta vem du är och kort om hur din ekonomi ser ut.
2. Vi kontaktar långivare.
Vi kontaktar alla långivare och ber om låneförslag. Det tar max 20 sekunder.
3. Du väljer det lån som passar.
Du får en lista med villkor för de långivare som godkänt din ansökan och väljer direkt det lån som passar dig.
Skydda din kreditvärdighet med lån utan UC
Att ha en dålig kreditvärdighet kan göra det svårt att få lån, men det finns alternativ. Ett är att låna utan UC för att undvika att påverka din kreditvärdighet. UC är en organisation som samlar in kreditinformation om privatpersoner och företag, vilket kan påverka din kreditvärdighet negativt om du ansöker om ett lån och långivaren använder UC för att göra en kreditprövning.
Du kan istället söka efter andra kreditupplysningsföretag som Creditsafe eller Bisnode, vilka också erbjuder kreditinformation utan att påverka din kreditvärdighet på samma sätt som UC. Du kan även undersöka möjligheten att låna utan kreditprövning, men tänk på att räntan kan vara högre och att återbetalningstiden kan vara kortare.
Tänk på det här innan du lånar pengar
Om din kreditvärdighet är låg finns det flera risker med att låna pengar. Långivare kan betrakta dig som en högre risk och kan därför bevilja dig ett lån med högre ränta och sämre villkor. Det innebär att du kommer betala högre kostnader för lånet än om du hade haft en bättre kreditvärdighet. Dessutom kan det finnas svårtydda avgifter och kostnader som är svåra att få ett grepp om när du tar lånet. Därför rekommenderar vi att jämföra bland flera lån och deras effektiva ränta. Välj inte det första bästa och ta god tid på dig innan du ansöker om lånet.
En annan risk med att låna pengar när din kreditvärdighet är låg är att du kan hamna i en ond cirkel av skulder och betalningsanmärkningar. Om du har svårt att betala tillbaka dina lån kan du få betalningsanmärkningar, vilket i sin tur kan göra det ännu svårare att få lån i framtiden. Därför är det extra viktigt att kolla igenom avtalen innan du i lugn och ro och jämföra kostnaderna med din disponibla inkomst. Ta aldrig ett lån för att täcka upp tidigare skulder om det inte minskar dina månadskostnader i form av ett samlingslån.
För skaffa dig högre kreditvärdighet är det viktigt att ta kontroll över din ekonomi och betala dina räkningar och lån i tid för att undvika betalningsanmärkningar. Att ha en stabil och regelbunden inkomst kan också öka chansen att få godkänt lån och andra krediter. Du kan även se över din befintliga skuldsättning och försöka minska den, vilket kan förbättra din kreditvärdighet.
Se till att du har en plan för att betala tillbaka lånet i tid och undvik att ta lån som du inte har råd att betala tillbaka. Och om du har frågor eller funderingar kan du alltid kontakta oss på Klara Lån!
Sammanfattande tips på hur du kan skydda din kreditvärdighet
Ha kontroll på dina inkomster och utgifter
Om du lånar, låna för att minska dina månadskostnader genom att samla flera smålån.
Välj lån med kreditupplysningsföretag som Bisnode och Creditsafe istället för UC.
Låna inte om du verkligen inte måste.
Vanliga frågor och svar om lån med låg kreditvärdighet
Kan jag få ett lån med låg kreditvärdighet?
Det är möjligt att få ett lån med låg kreditvärdighet, men det kan vara svårt. Långivare tolkar en låg kreditvärdighet som att du har en högre risk och kan därför vara ovilliga att låna ut pengar. Det finns givetvis långivare som lånar ut pengar till personer med sämre kreditvärdighet, men tänk på att de kan ta ut högre räntor eller ha striktare krav på låntagare. För bästa lånevillkor rekommenderar vi dig att jämföra mellan olika långivare, det kan du exempelvis göra här via oss.
Vilka är nackdelarna med att ta ett lån med låg kreditvärdighet?
Nackdelarna med att ta ett lån när du har låg kreditvärdighet är främst högre räntor och sämre lånevillkor. Eftersom långivare betraktar dig som en högre risk kan de ta ut högre räntor för att ta höjd för risken att låna ut pengar till dig. Det kan också finnas högre avgifter eller längre löptider på lånet. Att ta ett lån med låg kreditvärdighet kan också göra det svårare att få lån i framtiden eller leda till en försämrad kreditvärdighet om du inte kan betala tillbaka lånet i tid.
Hur kan jag förbättra min kreditvärdighet för att få bättre lånevillkor?
Det finns flera saker du kan göra för att förbättra din kreditvärdighet, till exempel
betala dina räkningar i tid
samla lån så du minskar din skuldsättning
undvika att ansöka om för många lån eller kreditkort samtidigt
Genom att göra dessa saker kan du gradvis förbättra din kreditvärdighet över tid och öka dina chanser att få bättre lånevillkor i framtiden.
Vad ska jag tänka på innan jag tar ett lån med låg kreditvärdighet?
Innan du tar ett lån med låg kreditvärdighet är det viktigt att du noga överväger om du verkligen behöver lånet och om du har råd att betala tillbaka det. Du bör också tänka på de högre räntorna och sämre lånevillkoren som kan följa med lån med låg kreditvärdighet. Det är också viktigt att du jämför olika långivare och lån för att hitta det bästa erbjudandet för dig.
Om Klara Lån
Klara Lån Sverige AB är ett svenskt bolag som har varit verksamma sedan 2016. Vi har hjälpt tusentals kunder att jämföra och hitta det lån som passar dem bäst – något vi fortfarande gör idag. Med många års erfarenhet inom lånebranschen vet vi vad våra kunder behöver för att få de bästa förutsättningarna till en rättvis och gedigen kreditbedömning.