Låna pengar med låg ränta

När du behöver låna pengar vill du förstås ha de bästa villkoren med lägsta möjliga ränta. Klara Lån hjälper dig att hitta bra lån för privat konsumtion genom att jämföra bland flera långivare. På så vis kan du hitta det lån som passar dig och dina förutsättningar allra bäst.

år
18
ÅÅMMDDXXXX
Vid lånebelopp över 50 000 kr kommer UC kreditupplysning att tas.
Kreditförmedling av Klara Lån Sverige AB. I och med användande av denna tjänst godkänner du våra villkor och personuppgiftsavtal.

Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Ett lån på 30 000 kr till 26,05 procents nominell ränta med en återbetalningstid på 24 månader, med 24 avbetalningar om 1 617 kronor och 0 kronor i uppläggnings-/aviavgift, ger en effektiv ränta på 29,4 procent. Totalt att återbetala blir 38 808 kronor.

Hur går det till att låna pengar via Klara Lån?

Vi vill hjälpa dig att hitta de bästa villkoren när du står inför att låna pengar. Därför samarbetar vi med flera olika långivare. Vi är en låneförmedlare som jämför lån så att du som låntagare i lugn och ro ska kunna ta ett beslut som baseras på det lån som passar dig bäst. När du väl bestämmer dig för ett alternativ är det våra samarbetspartners som lånar ut pengarna till dig.

För att jämföra lån fyller du i formuläret och får därefter en lista med flera långivare och deras villkor – svaret får du inom några sekunder. Bland förslagen som vi tar fram väljer du vilket alternativ som passar dina önskemål och behov bäst. Bland förslagen kommer du kunna jämföra olika räntekostnader och lånets andra villkor. När du väl har bestämt dig och valt ut ett lån som passar dig kommer du få välja i vilken takt du vill betala av lånet. 

Steg för steg - så lånar du pengar via Klara Lån

1. Du anger dina uppgifter.

1. Du anger dina uppgifter.

Vi behöver veta vem du är och kort om hur din ekonomi ser ut.

2. Vi kontaktar långivare.

2. Vi kontaktar långivare.

Vi kontaktar alla långivare och ber om låneförslag. Det tar max 20 sekunder.

3. Du väljer det lån som passar.

3. Du väljer det lån som passar.

Du får en lista med villkor för de långivare som godkänt din ansökan och väljer direkt det lån som passar dig.

Att jämföra lån via Klara Lån är inte bindande. Du kan alltså när som helst välja att inte slutföra ansökan efter att du fått förslagen. Det är först när du har skrivit på din ansökan som du binder upp dig.

Hur mycket får jag låna?

På Klara Lån kan du ansöka om lån upp till 150 000 kronor. Det som styr hur mycket just du får låna är dina ekonomiska förutsättningar. Vid ansökan görs en kreditupplysning som långivaren använder som underlag för att pröva hur kreditvärdig du är. Om du har en hög kreditvärdighet är chanserna större att du kan låna större belopp.

Vem får låna?

För att låna pengar genom Klara Lån behöver du uppfylla våra grundkrav.

 • Du behöver ha fyllt 18 år.
 • Du behöver en årsinkomst på minst 100 000 kr.
 • Du behöver vara bosatt och folkbokförd i Sverige.
 • Du behöver vara skuldfri (inget skuldsaldo hos Kronofogden).
 • Du behöver ett BankID för att kunna identifiera dig vid ansökan.

Att låna pengar till låg ränta

Ett lån med så låg ränta som möjligt är något som alla låntagare eftersträvar. Det är dock inte alltid helt lätt att veta hur man kan påverka vilken ränta man får eller hur man hittar lån med den lägsta räntan. Utöver räntan finns det dessutom andra avgifter, begrepp och kostnader man bör känna till för att kunna ta ett klokt och genomtänkt beslut kring vilket lån man ska välja.

Vad påverkar räntan på ett lån?

Räntan på ett lån bestäms av långivaren och är individuellt uträknad. Räntesatsen baseras bland annat på lånebeloppet, din återbetalningsförmåga samt eventuella befintliga skulder. Man kan helt enkelt säga att räntan återspeglar din kreditvärdighet. Ju bättre ekonomiska förutsättningar du har att kunna betala tillbaka lånet, desto lägre ränta har du möjlighet att erbjudas.

Genom att inte ha några betalningsanmärkningar och att inte ansöka om för höga belopp, samt om du ansöker tillsammans med en medsökande kan du förbättra dina möjligheter.

Vikten av att jämföra innan du lånar

Det bästa du kan göra för att få så låg ränta som möjligt när du ska låna pengar är att jämföra olika alternativ. Om du bara ansöker hos ett fåtal långivare, är risken stor att du inte kommer att bli erbjuden den bästa räntan. Det finns dessutom fler aspekter av ett lån att jämföra mer än bara räntan. Till exempel övriga kostnader och avgifter eller vilken löptid och amorteringsupplägg som erbjuds.

När du jämför lån med en låneförmedlare kan du med en enda ansökan jämföra många olika alternativ och i lugn och ro välja det som passar dig bäst.

Den effektiva räntan

När du väljer att låna pengar är det viktigt att ha koll på såväl den nominella räntan som den effektiva räntan. Den nominella räntan är själva räntebeloppet som du betalar till långivaren för lånet. Det är alltså den räntekostnad du betalar per månad.

Den effektiva räntan är ett slags jämförelsepris likt kilopriset i en livsmedelsbutik. I den effektiva räntan ingår, förutom räntekostnaden (nominella räntan), även alla övriga avgifter och kostnader. På så vis blir det enkelt att ställa olika alternativ mot varandra för att se vilket som är bäst totalt sett.

Vi hjälper dig att hitta lån med låg ränta

Klara Låns jämförelsetjänst är enkel och kostnadsfri. Med en enda ansökan jämför du lån från flera olika långivare på samma gång. Du får en lista med alla erbjudanden och kan i lugn och ro välja lån med låg ränta eller det lån som på annat sätt passar bäst utifrån dina förutsättningar. Du kanske föredrar en kort återbetalningstid eller en snabb utbetalning, till exempel.

Hitta lån för olika ändamål

Oavsett anledning till varför du vill låna pengar är du alltid välkommen att vända dig till oss för att jämföra lånen. Här kan du se några av de lånetyper vi erbjuder hos Klara Lån.

Privatlån

Ett privatlån, även kallat blancolån, är ett lån utan säkerhet. Det vill säga ett lån där du inte behöver pantsätta ett specifikt objekt som säkerhet, till exempel en bostad. Det innebär att du i princip är fri att låna pengar till vad som helst. Privatlån kallas även ibland för konsumtionslån, eftersom de vanligtvis används för privat konsumtion av olika slag. Det kan till exempel vara den där efterlängtade resan eller en renovering.

Jämför privatlån

Billån

Till oss kan du vända dig om du vill ta lån för att köpa en bil, utan att behöva lämna bilen som säkerhet. Våra långivare erbjuder billån utan säkerhet. Det är egentligen ett slags privatlån, där du inte behöver lämna någon kontantinsats för bilen. En fördel med ett sådant lån är att du är väldigt flexibel i hur du använder pengarna, även om räntan är något högre än ett billån med säkerhet.

Jämför billån

Snabblån

Ett snabblån är ett lån som du kan få tillgång till snabbt, men som du också behöver betala tillbaka fort för att undvika dyra räntekostnader. Några exempel på snabblån kan vara smslån och direktlån. Jämfört med privatlån har snabblån ofta lägre lånebelopp, högre räntor och snabbare återbetalningstid. Att kunna låna pengarna fort kommer därmed med ett högre pris.

Jämför snabblån

Smålån

Smålån är precis vad det låter som – ett lån av ett mindre belopp. Villkoren för dessa lån har många likheter med de för snabblån. Det vill säga små lånebelopp, högre räntor, snabb utbetalning och kort återbetalningstid. Genom Klara Lån kan du ansöka om smålån från 2000 kr och uppåt.

Jämför små lån

Lån utan upplysning från UC

När du ansöker om lån under 50 000 kronor kan vi erbjuda ett lån utan kreditupplysning hos UC (Upplysningscentralen). Då skickar vi endast din ansökan till de långivare som använder Bisnode eller Creditsafe. Tänk på att en kreditupplysning alltså kommer göras ändå, men från ett annat kreditupplysningsföretag som inte sparar dina kreditupplysningar och påverkar din kreditvärdighet på samma sätt som UC.

Jämför lån utan UC

Lån trots betalningsanmärkning

Om du har en betalningsanmärkning finns det trots det möjlighet att låna pengar via Klara Låns långivare. Det är viktigt att vara medveten om att många lån som erbjuds för den med betalningsanmärkningar ofta har höga räntor och avgifter. Det beror på att långivarna behöver försäkra sig om att du kan betala tillbaka lånet. Var därför alltid noga med att läsa igenom alla villkor innan du accepterar ett lån.

Jämför lån med betalningsanmärkning

Kontokredit

Kontokredit är en blandning av ett snabblån och ett kreditkort. Om du väljer kontokredit har du inget fysiskt kort kopplat till det. Du har istället ett konto med ett belopp på som vid behov kan användas löpande vid oväntade avgifter. I jämförelse med ett snabblån är kontokredit mer flexibelt vad gäller återbetalningen av lånet. Fördelen med kontokredit jämfört med ett snabblån är att du betalar ränta först när du använder pengarna och du kan även välja att bara använda en del av beloppet. Så de pengar du inte använder från kontot behöver du alltså inte betala ränta för.

Fritidslån

Tänk dig att köpa den där husbilen du alltid drömt om. Med ett fritidslån kan du göra det. Nu för tiden kan du köpa såväl motorcykel, solceller eller snöskoter med ett fritidslån. Likt privatlån behöver du i själva verket inte lämna en säkerhet när du tar ett sådant lån, men du kan göra det på samma sätt som för billån. Under samma förutsättningar som billån går räntan ner om du använder ett fordon som säkerhet, samtidigt som du inte kan sälja fordonet hur som helst. 

Att tänka på när du lånar pengar

När du tar ett lån behöver du se över din ekonomiska situation noggrant och överväga om du verkligen har råd. Du bör inte ta ett lån om du vet att du inte har råd att betala tillbaka det. Om du behöver låna pengar rekommenderar vi att jämföra mellan flera olika långivare och deras villkor. Vad passar dig bäst? Ett lån med snabb återbetalning, men som är dyrare varje månad? Eller ett lån som har lägre amorteringskostnad under en längre löptid?

Råd till dig som ska låna pengar

 • Behöver du låna pengar eller kan du välja att spara under en period istället?
 • Låna inte mer än vad du behöver.
 • Jämför lån och lägg tid på att läsa igenom villkoren.
 • Titta på den effektiva räntan.
 • Betala lånen i tid för att slippa förseningsavgifter och dröjsmålsränta.
 • Förbered dig genom att göra en budget i förväg där du granskar din ekonomi. Du kanske kan betala mera från start för att komma ner i räntekostnader i det långa loppet.

Hur vill du amortera?

Du kan välja mellan två olika sätt när du ska amortera av skulden på ditt lån.

Rak amortering innebär att du betalar samma summa varje månad under hela löptiden. Ju mer av lånebeloppet som betalas, desto mer sjunker även räntekostnaderna för varje månad och du betalar av lånet fortare än vid ett annuitetslån.

Annuitetslån innebär att du betalar ett och samma belopp under hela löptiden. Det finns både för- och nackdelar med annuitetslån. Fördelen med ett annuitetslån är att du har samma konstanta kostnad under hela låneperioden, vilket gör det enkelt att ha koll på dina avgifter och vad som ska betalas in på lånet. Till skillnad från rak amortering tar det längre tid att betala av lånet när du väljer annuitetslån, vilket gör att du i längden kommer få högre totala räntekostnad.

Hur snabbt kan du betala av ditt lån?

Hur du väljer att lägga löptiden, alltså tidsperioden du ska betala av lånet på, för ditt lån har en avgörande roll för vad lånet kommer kosta dig. Du kan exempelvis välja att betala mer varje månad för att betala av lånet fortare, alternativt betala lite mindre under en längre tidsperiod. Det mest optimala är att lägga en kortare tidsperiod för ditt lån, men då blir också kostnaden högre per månad. Däremot kommer du i slutändan betala mindre ränta om du betalar av lånet fortare.

Fördelar med att låna pengar via Klara Lån

 • Du får snabbt svar från de långivare som kan matcha din ansökan – oftast får du svar inom 15 sekunder.
 • Ansökan kan göras direkt online genom att fylla i formuläret högst upp på sidan.
 • Du kan låna pengar till valfri privat konsumtion.
 • Få bästa ränta och lägre kostnader när du jämför bland flera långivare.
 • Det är helt kostnadsfritt att jämföra lån och du förbinder dig inte till något förrän du har tecknat ett låneavtal med en långivare.
 • Låna upp till 150 000 kronor.
 • Låna utan UC och med betalningsanmärkningar.
 • Det görs endast en kreditupplysning i samband med din ansökan.

Vanliga frågor och svar

Är det bindande att ansöka om att låna pengar?

Det är aldrig bindande att ansöka och jämföra lån via oss på Klara Lån och det är även helt kostnadsfritt för dig att låna pengar.

Hur snabbt kan jag låna pengar via Klara Lån?

När du lånar pengar via oss kan du få pengarna inom samma dag. Ett snabblån kan du exempelvis få utbetalt samma kväll eller inom någon timme.

Vad är det för ränta när jag lånar pengar?

Räntan på ett lån beror dels på vad för lånetyp du väljer att ta, men även din kreditvärdighet. Våra långivare bestämmer själva räntan på lånen och baserar den på risk och betalningsförmåga som de får information om hos UC.

Vad kostar det att låna pengar?

Ett lån via oss på Klara Lån är helt kostnadsfri för dig som låntagare. Att jämföra lån är heller inget bindande, så du kan alltid göra en jämförelse utan att känna dig tvingad att ta lånet.

Vad har ni för krav för att låna pengar?

För att få beviljat lån behöver du uppfylla dessa krav:

 • Du är minst 18 år.

 • Har en årsinkomst på 100 000 kronor eller mer.

 • Har en fast bostad i Sverige.

 • Har inga skulder hos Kronofogden (skuldsaldo).

Påverkas min kreditvärdighet när jag lånar pengar via Klara Lån?

Det kommer alltid att ske en kreditupplysning på dig när du tar ett lån, det är enligt svensk lag. Men däremot behöver det inte alltid ske via UC. När du väljer ett lån utan UC lagras inte informationen och delas med andra långivare, vilket kan skydda din kreditvärdighet. Men det behöver nödvändigtvis inte vara ett problem för dig personligen om du inte har många lån sedan tidigare. Jämför alltid lånen via en låneförmedlare, likt oss på Klara Lån, innan du bestämmer dig för att låna pengar.

Kan jag låna pengar med betalningsanmärkning?

Via oss på Klara Lån kan du få beviljat lån trots betalningsanmärkning, men däremot inte om du har ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden.

Om Klara Lån

Klara Lån Sverige AB är ett svenskt bolag som har varit verksamma sedan 2016. Vi har hjälpt tusentals kunder att jämföra och hitta det lån som passar dem bäst – något vi fortfarande gör idag. Med många års erfarenhet inom lånebranschen vet vi vad våra kunder behöver för att få de bästa förutsättningarna till en rättvis och gedigen kreditbedömning.

Läs mer om oss