SMS-lån utan UC - sök & få svar inom 15 sekunder

Ibland står man inför motgångar i livet där man måste få loss pengar fort. Det kan handla om att man har mindre pengar att röra dig med eller att en oförutsedd utgift har tillkommit som inte kan vänta. Då kan ett sms-lån kännas som den enda lösningen.

Här kommer vi reda ut vad SMS-lån är, vilka för- och nackdelar som finns med dem samt hur de skiljer sig mot andra lån.

år
18
ÅÅMMDDXXXX
Vid lånebelopp över 50 000 kr kommer UC kreditupplysning att tas.
Kreditförmedling av Klara Lån Sverige AB. I och med användande av denna tjänst godkänner du våra villkor och personuppgiftsavtal.

Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Ett lån på 30 000 kr till 26,05 procents nominell ränta med en återbetalningstid på 24 månader, med 24 avbetalningar om 1 617 kronor och 0 kronor i uppläggnings-/aviavgift, ger en effektiv ränta på 29,4 procent. Totalt att återbetala blir 38 808 kronor.

Vad är ett SMS-lån?

SMS-lån är ett lån du kan få tillgång till fort, likt ett snabblån eller andra mindre lån. De kännetecknas med ett lån som inte har någon säkerhet, med ett lägre belopp som kan betalas ut fort. Ett SMS-lån räknas även ofta som högkostnadskrediter med kort löptid och hög ränta – en lånetyp som dessvärre kan stå dig dyrt i slutändan om du inte är försiktig.

Oftast kännetecknas den här formen av högkostnadskredit en hög effektiv ränta, där räntan många gånger landar på 30 procent över referensräntan. Ett sådant lån blir ofta dyrt och ökar risken att påverka din ekonomiska situation negativt. 

Om du har hamnat i en situation där du verkligen behöver ta ett lån rekommenderar vi att läsa på noggrant om villkoren på lånet, gärna genom att jämföra olika lån. Vissa är nämligen mer värda att ta än andra och de kan bespara dig många tusenlappar i slutändan.

Så jämför du SMS-lån med Klara Lån

1. Du anger dina uppgifter.

1. Du anger dina uppgifter.

Vi behöver veta vem du är och kort om hur din ekonomi ser ut.

2. Vi kontaktar långivare.

2. Vi kontaktar långivare.

Vi kontaktar alla långivare och ber om låneförslag. Det tar max 20 sekunder.

3. Du väljer det lån som passar.

3. Du väljer det lån som passar.

Du får en lista med villkor för de långivare som godkänt din ansökan och väljer direkt det lån som passar dig.

Varifrån kommer begreppet SMS-lån?

Att låneformen heter just SMS-lån grundar sig i den digitala utvecklingen och mobiltelefonens uppkomst. Med SMS:ens utveckling kom också olika lösningar för att förenkla vissa situationer – till exempel att kunna att ta lån direkt via sms på mobilen. På så sätt kunde låntagaren få ett lån fort, som betalades ut inom några minuter och med ett enkelt sms-utskick.

Ny lagstiftning trädde i kraft 2018

I och med att fler och fler blev skuldsatta med dessa dyra högkostnadskrediter infördes ett nytt lagkrav år 2018. En nackdel med SMS-lånen var dels att de var väldigt lättillgängliga, men även väldigt dyra. Regleringen innebär att dröjsmålsräntan aldrig får överstiga 40% av referensräntan. 

Idag, i och med att smartphones har vuxit fram, har också trenden förändrats och få långivare erbjuder nuförtiden sms-lån enligt den traditionella definitionen. Idag kan alla med en smartphone enkelt logga in på webbplatser direkt från mobilen, vilket har gjort att SMS-lånen har dött ut och andra former av snabblån där ansökan sker online, har tagit över i popularitet.

Hur tar jag ett sms-lån?

Många undrar hur ett sms-lån fungerar nu för tiden. Klara Låns samarbetspartners erbjuder idag inga SMS-lån av förklarliga skäl enligt ovan. Men du har flera andra alternativ om du står inför när du behöver låna pengar. Beroende på om du vill ha lånet snabbt eller om du vill få det utbetalt inom en vecka istället, så finns alternativ som privatlån, blancolån eller ett snabblån för dig.

Vi rekommenderar att välja ett privatlån snarare än snabblån om du har tid på dig, då dessa oftare brukar ge bättre villkor med längre löptid och generellt lägre kostnader. Om du har möjlighet rekommenderar vi dig däremot först att vänta med lånet och försöka spara istället, men finns inte det som alternativ är det generellt sett bättre att ta ett privatlån än ett SMS-lån. 

Vår tids nya SMS-lån – lån med BankID

SMS-lån är en term som har etsat sig fast hos många, men som vi har nämnt tidigare erbjuder långivare inte sms-lån nuföritden – framförallt inte lån via sms, vilket är en helt naturlig utveckling i vårt samhälle som präglas av smartphones och andra smarta enheter. Ett sms-lån blir snarare som vilket snabblån som helst där du går in på en webbplats och loggar in med ditt bank-id. Sms-lån har alltså kommit att bli en variant av snabblån, vilket gör att lånetypen kan verka vilseledande med sitt namn även om vi fortfarande verkar vilja prata om dem som en enskild låneform.

SMS-lån utan säkerhet

När du tar ett sms-lån behöver du inte lämna något i säkerhet likt en bil, bostad eller annat lån som är bundet till egendom eller föremål. Det i sin tur gör att du inte behöver ange anledning för varför du ska ta lånet, men det innebär också en högre risk på många sätt. Det är lätt att man råkar belåna sig för mycket, eftersom låneformen är enklare att få beviljad och har hög beviljandegrad. Det är inte helt ovanligt att den som tagit ett snabblån en gång har lättare att tillåta sig att ta flera. 

Hur får jag det bästa sms-lånet?

Det som kännetecknar ett bra sms-lån är oftast ett billigt lån med bra villkor. För att få det billigaste lånet är vårt främsta tips att vända dig till ett förmedlingsföretag som jämför lån och samlar förslagen i en lista som baseras på deras krav och villkor samt dina förutsättningar. När du fått ut listan kan du enkelt jämföra alla kostnader.

Då är vår rekommendation att jämföra den effektiva räntan främst – alltså den verkliga kostnad som innefattar alla avgifter och räntor för lånet (jämfört med den nominella räntan). På så sätt kan du få en klar bild av vad ditt lån kommer kosta dig och i slutändan ta ställning till om det är värt att belåna dig.

SMS-lån med låg ränta

För att få ett så förmånsenligt snabblån eller sms-lån som möjligt med låg ränta är vår rekommendation att du jämför lånet bland flera låneaktörer. Oftast kommer förslagen från en låneförmedlare med flera olika alternativ, varav du kan välja det alternativ som stämmer in på dina önskemål bäst. På så sätt får du det billigaste och bästa sms-lånet för dig, men även det lånet som har lägsta möjliga räntan – oavsett om det är ett sms-lån eller annan lånetyp. Vanligen är det svårt att få ett mindre lån utan helt ränta, men du kan troligen få ett billigare förslag om du kollar hos flera långivare.

SMS-lån med direkt utbetalning

Oftast kan du få ett sms-lån utbetalt direkt och snabbt – jämför du hos oss får du svar redan inom några sekunder. Det innebär att du skulle kunna få ett sms-lån utbetalt över en natt eller under en helg.

Kan jag få ett sms-lån över en natt eller helg?

I teorin kan du få ett sms-lån utbetalt på en helg, oavsett om det är en lördag, söndag eller en vardag på natten. För att få en helgutbetalning på sms-lån kan du enkelt göra din ansökan online. Via Klara Lån gör vi en jämförelse åt dig bland flera långivare – på några knapptryck har du ett förslag och det spelar alltså ingen roll om det är mitt i natten eller på en helg.

Fördelen med att låna pengar via låneförmedlare

När du jämför lån med hjälp av oss kommer du få flera förslag som du enkelt kan jämföra vilket ökar möjligheten för dig att få ett billigt lån.

Fördelarna med att ta hjälp av låneförmedlare: 

 • du får färre kreditupplysningar

 • du behåller din kreditvärdighet

 • du får lättare att jämföra kostnaderna

 • du får en kostnadsfri tjänst utan bindningstid.

SMS-lån utan UC

Många långivare erbjuder sms-lån utan UC, men vad innebär det i praktiken egentligen? Likt andra lån utan UC behöver långivaren alltid göra en kreditprövning då det är en lag för alla som lånar ut pengar. Men med det sagt innebär det inte att det nödvändigtvis måste ske genom Upplysningscentralen (UC). Klara Låns långivare erbjuder kreditprövning med Bisnode eller Creditsafe för alla lån under 50 000 kronor. 

Skillnaden på de kreditupplysningsföretagen jämfört med UC är att de inte delar med sig av dina uppgifter till UC, vilket på så vis kan skydda din kreditvärdighet inför framtida krediter eller lån. Men med det sagt kan du ändå skydda din kreditvärdighet trots upplysning via UC om du använder dig av en låneförmedlare. När en förmedlar letar upp lån för dig görs oftast endast en eller två kreditupplysningar oavsett om din ansökan når flera olika banker och långivare.

SMS-lån med betalningsanmärkning

Om du har betalningsanmärkningar kan du bli erbjuden lån hos våra långivare. Däremot beviljar våra samarbetspartners inte lån om du har en aktiv skuld hos Kronofogden. Så det finns givetvis tillfällen då du kan bli nekad lån, men med förutsättningen att din skuld är återbetald kan det finnas alternativ för dig att få lån.

Därför kan vi inte bevilja alla sms-lån

För oss är det viktigt att inte försätta våra kunder i dålig ekonomisk ställning. Om du har skuldsaldo hos Kronofogden behöver du därmed betala av skulden först, därefter kan vi hjälpa dig om du är behov av pengar eller vill samla dina nuvarande lån till ett större och billigare alternativ.

Villkor för SMS-lån

När du tar ett sms-lån via Klara Låns långivare behöver du uppfylla deras krav för att låna ut pengar. Alla våra lånetyper, inkluderat sms-lån, har krav som du måste uppfylla.

 • Du behöver vara minst 18 år.

 • Du behöver ha en årsinkomst på minst 100 000 kronor.

 • Du behöver ha en fast bostad i Sverige.

 • Du får inte ha skulder hos Kronofogden (skuldsaldo).

Fördelar och nackdelar med SMS-lån

Självklart finns det både för- och nackdelar med sms-lån. Här lyfter vi båda sidorna av det och anledningen till varför många väljer den här låneformen. 

SMS-lån har snabb utbetalning

SMS-lån är som många vet ett typ av snabblån som många väljer i krislägen. Många söker denna typ av snabblån för att de behöver få tillgång till pengarna snabbt, vilket är en fördel för många. 

Ett sms-lån kan du få beviljad och utbetalad samma kväll, ja till och med inom några timmar. Du skulle i praktiken kunna få ett sms-lån samma kväll som du gör ansökan, vilket på så sätt löser den tillfälliga krisen. Men det förutsätter att du som låntagare har en fast inkomst och tillräckligt stabil ekonomi att klara de kostnader som lånet medför. På så sätt är en snabb utbetalning till en nackdel om lånet inte är helt genomtänkt och du inte kan betala tillbaka det. 

SMS-lån har hög beviljandegrad

Oftast är denna låneform enkel att få beviljad, vilket gör det enkelt för dig som behöver rädda en nödsituation, men som kanske inte har tillräckligt hög inkomst för andra alternativ. Men nackdelen med det är att det lätt blir en dyr historia. Sms-lån är vanligen dyra i sin karaktär, de brukar oftast räknas in som en högkostnadskredit – ett lån som har hög ränta, avgift och kostnad. Det beror på att långivarna behöver försäkra sig om att du kan betala tillbaka lånet eftersom du inte behöver lämna säkerhet, men ändå kan få det enkelt utbetalat. Ett sms-lån blir således allt som oftast ett dyrt lån (oftast dyrare än vad man tror) som skulle kunna sluta i skulder för dig om du har otur. Med det sagt rekommenderar vi dig att ta ett privatlån istället om du har möjligheten.

Du behöver inte ange anledning till lånet

Att lånet inte har någon säkerhet innebär att du inte behöver ange en anledning till varför du tar lånet. Det är en fördel på många sätt då du egentligen kan använda lånet till vad du vill. Därmed är det inte helt ovanligt att denna låneform används för onödig konsumtion i form av festkvällar eller en märkesväska, vilket ökar risken att hamna i skulder i och med de dyra kostnader lånet medför och som många inte är beredda på. Ett bättre alternativ är snarare att vänta med konsumtionen och spara pengarna, då blir det garanterat en billigare investering för dig.

Olika lånebelopp

En ytterligare fördel med sms-lån och andra snabblån är att du kan låna ett lågt lånebelopp – från 2 000 kronor. Det kan hjälpa många som behöver täcka upp den där oförberedda kostnaden. Men det kan också öka risken för onödig konsumtion och att man hellre väljer ett lån än sparar några månader till.

Innan du bestämmer dig för att ta ett lån – tänk igenom beslutet noga, jämför bland flera olika lån och när du ser över kostnaderna för lånet är det bra att beakta den effektiva räntan. Välj hellre ett lån med längre löptid som exempelvis privatlån eller blancolån. De är ofta billigare då de har längre löptider.

Så får du bättre villkor på dina lån

En av de viktigaste delarna när du står inför att ta ett lån är att tänka långsiktigt. Ett lån kan hjälpa för stunden, men kanske inte lösa dina verkliga ekonomiska problem. Därför kan det vara bra att göra en budget där du beräknar alla månatliga inkomster och utgifter i exempelvis ett Excel-dokument. 


Det här kan du göra Istället för att ta ett lån

 • Samla dina smålån till ett större. 

 • Kontakta bankerna och försök få bättre villkor och avbetalning på dina befintliga lån.

 • Finns det någon möjlighet att få ett lån av vänner eller familj istället? Stäm av med dina vänner, familj.

 • Gör en lånekalkyl för att få bra översikt över din ekonomiska situation. Kan du dra in på kostnader någon annanstans?

 • Se över dina möjligheter att dra ner på kostnader i din vardag.

Vanliga frågor om SMS-lån

Kan Klara Lån erbjuda SMS-lån?

Idag erbjuder nästan inga långivare sms-lån, därmed inte heller våra långivare. Det beror på att sms-lån som term har blivit ersatt av generella snabblån som du enkelt kan ta via bank-id.

Hur snabbt kan jag få ett sms-lån?

Ett sms-lån kan du få utbetalat snabbt. När du gör ansökan får du svar med förslag inom några sekunder och kan därmed välja det alternativ som passar dig bäst. Oftast sker utbetalningen inom någon timme.

Kan jag få ett sms-lån under bara några dagar?

Givetvis kan du ta ett sms-lån under några dagar, en helg eller liknande. Du kan ta lånet och sedan göra en återbetalning så fort du har täckning för det. 

Vad är det för skillnad på SMS-lån och mikrolån?

Sms-lån är en vedertagen term, men det skiljer ingenting mot ett mikrolån. De har alltså egentligen bara två olika namn, men innebär samma sak i praktiken. Lånens utmärkande drag är att de innefattar låga lånebelopp med snabba utbetalningar.

Vad är det för skillnad på sms-lån och snabblån?

Ett sms-lån är en form av snabblån som förr betalades ut via ett sms på din mobil. Idag används snarare snabblån som uttryck, även om sms-lån är en term som verkar vilja hålla sig kvar hos många. Snabblån och sms-lån kännetecknas med att ha låga lånebelopp (upp till 30 000 kronor), snabba utbetalningar och utan krav på säkerhet.

Om Klara Lån

Klara Lån Sverige AB är ett svenskt bolag som har varit verksamma sedan 2016. Vi har hjälpt tusentals kunder att jämföra och hitta det lån som passar dem bäst – något vi fortfarande gör idag. Med många års erfarenhet inom lånebranschen vet vi vad våra kunder behöver för att få de bästa förutsättningarna till en rättvis och gedigen kreditbedömning.

Läs mer om oss