Blogg

Lär dig allt om lån och ekonomi

Välkommen till vår blogg – din källa till tips, råd och insikter om lån och privatekonomi. Här hittar du allt du behöver veta för att ta kontroll över din ekonomiska framtid. Från att jämföra lån med de bästa villkoren, till att förstå hur räntor fungerar, till tips om att förbättra din kreditvärdighet. Dyk in och upptäck kunskap som kan kan hjälpa dig till ett bättre ekonomiskt liv.

Vad är dröjsmålsränta och varför är det viktigt att känna till som privatperson?

Dröjsmålsränta syftar på den avgift som du som låntagare är skyldig att betala om du inte betalar av din skulder i tid. Här beskriver vi mer kring vad dröjsmålsränta är och vad det innebär för dig som privatperson. Läs mer!

Jonathan Flyxe
Jonathan Flyxe
Låna med medsökande

Om du planerar att ansöka om ett lite större belopp kan en medsökande på lånet öka dina chanser att få ansökan beviljad, men också ge dig möjlighet att låna ett större belopp. Läs mer om att söka lån med medsökande.

Martin Blohm
Martin Blohm
Betalningsföreläggande

Ett betalningsföreläggande är en anmodan om att betala en skuld, alltså ett krav, som utfärdas av Kronofogden. Vem som helst som anser att någon annan är skyldig dem pengar kan ansöka om ett betalningsföreläggande hos Kronofogden. Läs mer om vad det innebär och hur du kan agera vid ett betalningsföreläggande.

Jonathan Flyxe
Jonathan Flyxe
Konsumentkredit - Lån för privat konsumtion

Med konsumentkredit menas i de flesta fall ett lån, eller annan kredit, som är avsett för privat konsumtion och inte förutsätter någon säkerhet. Vanliga exempel på konsumentkrediter är privatlån och avbetalningskrediter. Läs mer om konsumentkredit!

Jonathan Flyxe
Jonathan Flyxe
Vad räknas som höginkomsttagare, medelinkomsttagare och låginkomsttagare?

Var går egentligen inkomstgränsen för låg-, medel- och höginkomsttagare ? I den här texten förklarar vi detta samt diskuterar mer ingående kring medel- och medianinkomsten i Sverige.

Martin Blohm
Martin Blohm
Lån med och utan säkerhet – så fungerar det

Vad innebär egentligen säkerhet vid lån och vad är skillnaden mellan ett lån med säkerhet och ett lån utan säkerhet? Här reder vi ut just detta samt tar upp hur pantsättning och säkerheter fungerar för olika lån.

Martin Blohm
Martin Blohm
Vad är kredit?

Kredit är vanligtvis en annan benämning på ett lån. Att bli beviljad lån eller kredit betyder att du som låntagare får tillgång till pengar som sedan ska betalas tillbaka med en tillkommande kostnad (ränta). Här går vi igenom vad kredit är och vad som kan vara bra att tänka på när du ansöker om ett lån.

Jonathan Flyxe
Jonathan Flyxe
Kreditvärdighet

Din kreditvärdighet är ett mått på din betalningsförmåga och hur stor risk det innebär att låna ut pengar till dig. Kreditvärdigheten spelar därför stor roll när du ansöker om ett lån.

Martin Blohm
Martin Blohm
Kreditprövning

Långivare är skyldiga enligt lag att göra en ordentlig kreditprövning innan de beviljar dig ett lån. Här går vi igenom allt du behöver veta om kreditprövningar, hur de påverkar dina chanser att få lån och vad du ska tänka på inför kreditprövningen.

Jonathan Flyxe
Jonathan Flyxe
Amortering och amorteringskrav

Att amortera är samma sak som att betala tillbaka på en skuld, till exempel ett privatlån. En amortering är kort och gott en enskild delbetalning på din skuld. I takt med att du amorterar minskar ditt totala skuldbelopp.

Jonathan Flyxe
Jonathan Flyxe
Betalningsanmärkningar – så fungerar det

En betalningsanmärkning är en uppgift i de olika kreditupplysningsbolagens register om att du inte betalat en skuld i tid. Betalningsanmärkningar påverkar din kreditvärdighet negativt och gör det både svårare och dyrare att låna pengar.

Martin Blohm
Martin Blohm
Så funkar lån via en låneförmedlare

En låneföremedlare hjälper dig att jämföra räntor och villkor för lån hos flera olika långivare och banker. Genom att söka lånet via en låneförmedlare kan du ofta få en lägre ränta jämfört med om du sökt direkt hos en långivare.

Jonathan Flyxe
Jonathan Flyxe