Lån utan UC – jämför & hitta lån

Att låna pengar utan kreditupplysning från UC (Upplysningscentralen) innebär att banken gör en kreditprövning från ett annat kreditupplysningsföretag. De långivare vi samarbetar med kan erbjuda dig valfritt lånebelopp under 30 000 kronor utan UC, men tänk på att det också medför vissa nackdelar. Oftast är det exempelvis dyrare att ta ett lån utan UC. Här kommer vi reda ut vad en kreditupplysning innebär och vad som skiljer mellan andra kreditupplysningsföretag och UC.

Återbetalningstid
år
18
ÅÅMMDDXXXX
Vid lånebelopp över 30 000 kr kommer UC kreditupplysning att tas.
Kreditförmedling av Klara Lån Sverige AB. I och med användande av denna tjänst godkänner du våra villkor och personuppgiftsavtal.

Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Ett lån på 30 000 kr till 26,05 procentsnominell ränta med en återbetalningstid på 24 månader,med 24 avbetalningar om 1 617 kronor och 0 kronor i uppläggnings-/aviavgift ger en effektiv ränta på 29,4 procent. Totalt att återbetalablir 38 808 kronor.

Jämför dina lån via Klara Lån

När vi jämför lån hos flera olika banker delar alla bankerna på en och samma UC, till skillnad från om du gör en egen jämförelse hos olika banker. På så sätt kan du undvika flera olika kreditupplysningar och därmed skydda din kreditvärdighet – alltså hålla kvar den på en hög nivå som inte påverkar dina möjligheter att få beviljat lån. Som ett andra alternativ kan du välja att låna pengar utan UC via oss. Då använder sig våra långivare av kreditupplysningsföretagen Creditsafe eller Bisnode istället.

Vad är en kreditupplysning?

En kreditupplysning är information som bankerna hämtar från olika institutioner som exempelvis Skatteverket, Kronofogden, andra banker, Tingsrätten och Lantmäteriet. 

När du väljer ett lån utan UC är det viktigt att vara medveten om att du inte kommer kunna undvika en kreditupplysning helt och hållet. Eftersom den svenska lagen kräver att långivare gör upplysning oavsett så kommer en kreditupplysning från annat kreditupplysningsföretag att göras ändå, i vårt fall via Bisnode eller Creditsafe. Du kommer du alltså inte helt och hållet undan en kreditupplysning när du lånar pengar.

Men varför måste bankerna göra en kreditupplysning? Meningen med en kreditupplysning är att kreditupplysningsföretagen behöver få information om dig för att kunna bedöma vad för typ av lån de kan erbjuda dig. Dels vill kreditgivaren skydda sig själva och försäkra sig om att du kan betala tillbaka. Men kreditupplysningen skyddar även dig som låntagare från att hamna i ekonomiska problem genom att inte låna ut mer än du kan betala.

Informationen som kreditupplysningsföretagen är intresserade av:

  • Skatteverket: Namn, adress, civilstånd, taxerad inkomst, f-skatt, fastighetsuppgifter.

  • Lantmäteriet: fastighetsuppgifter.

  • Kronofogden: betalningsanmärkningar, skuldsanering, aktuellt skuldsaldo, konkurser & konkursförvaltare.

  • Bolagsverket: olika företagsinformation & näringsförbud.

  • Banker: Beviljade lån & krediter, misskötta betalningar och bankkonton.

Vad är UC?

UC är en det största kreditupplysningsföretaget i Sverige. Tjänsten resulterade i att flera Svenska storbanker gick samman under slutet av 1970-talet för att ta reda på låntagarens kreditvärdighet. Grunden till att tjänsten utvecklades var alltså att bankerna tryggt skulle kunna låna ut pengar till låntagare, utan att riskera att inte få tillbaka pengarna.

Skillnad på UC och andra kreditupplysningstjänster

Som vi nämnt ovan använder våra långivare Bisnode & Creditsafe som alternativ till lån utan UC. Men vad är då skillnaden på kreditupplysningstjänster och UC? 

Den största skillnaden med att ta ett lån med exempelvis Bisnode eller Creditsade är att din kreditvärdighet inte blir påverkad, då informationen inte sparas i UC:s kundregister. Det beror på att Bisnode och Creditsafe inte sparar din finansiella information i sina register under lika lång tid som UC. När informationen sparas i registren kan bankerna se om du tagit flera krediter senaste året vid en UC. Ett lån utan UC kan på så sätt skydda din kreditvärdighet, men det innebär inte att det förenklar den ekonomiska situationen för dig personligen.

Ett lån utan UC kommer också med ett pris. Därför är det viktigt att väga upp olika för- och nackdelar när du står inför att låna utan UC.

Fallgroparna med att undvika UC

Självklart finns det både för- och nackdelar med att ta ett lån utan UC. Egentligen är det ingen tvekan om att nackdelarna väger över när det handlar om att ta ett lån utan UC. Den största fördelen med att låna pengar utan UC är den skillnaden som vi nämnde ovan – att du inte kommer stå med i UC:s register.

Dyrare lån utan UC

Ett lån utan UC kommer också med ett pris. Eftersom alla lånetyper inte godkänner ett lån utan UC erbjuds vanligtvis ett snabblån eller SMS-lån som i slutändan innebär högre kostnader för dig. Med ett snabblån blir även återbetalningstiden kortare, vilket gör att du måste ha råd att betala tillbaka lånet snabbare. Så när du tar ett lån utan UC kan också risken för att hamna i ekonomiska problem öka för dig. Är du redan innan du tar lånet i en dålig ekonomisk situation är det alltså större risk att du försätter dig i ändå sämre ställning.

Nackdelar med lån utan UC

  • Sämre lånevillkor och högre kostnader

  • Kortare återbetalningstid

  • Färre val av lånetyper – oftast dyrare alternativ som snabblån eller smslån

Att låna pengar med UC är inte skadligt för dig

Många kan bli lite oroade av att få hem det där brevet med kreditupplysning. Kanske med rädsla att det påverkar kreditvärdigheten inför ett framtida bankkontakter. Men i själva verket är det inte något dåligt egentligen. För oftast är det inte någon större fara med att göra en upplysning via UC om du gör det några gånger per år och har en trygg ekonomisk situation. Bankerna gör en helhetsbedömning av hela din ekonomiska situation och om du har gjort några kreditupplysningar behöver det alltså inte påverka dig negativt om din ekonomi är stabil i grunden. 

Tänk på att vara försiktig med att undvika UC för att enklare kunna få beviljat ett lån. En kreditupplysningen är, som vi sagt tidigare, till för att skydda dig som individ så att du inte hamnar i en dålig ekonomisk situation. Om du står i valet att ta ett lån utan UC eller med UC rekommenderar vi alltid ett lån med UC, för din egen skull. 

När är det ett bra tillfälle att välja lån utan UC?

Ett lån utan UC är exempelvis okej om:

  • Du behöver samla flera tidigare lån

  • Det är ett engångstillfälle vid en akut situation

Innan du väljer att låna pengar kan det vara bra att gå igenom alla alternativ du har. Finns det möjlighet att ringa de större bankerna eller vänta och spara ihop en buffert? Om du inte kan se några bättre alternativ är det viktigt att du tänker igenom hur du kan slippa hamna i samma situation igen. Börja redan nu att månadsspara så att du har en buffert att ta pengar ifrån om exempelvis kylskåpet går sönder.

När är det sämre att låna utan UC

Vid dessa tillfällen ska du aldrig välja att ta ett lån utan UC:

  • För att ha få pengar till fest & alkohol.

  • För att finansiera spelmissbruk.

  • För att ha råd med andra lån.

  • Om du vet att du inte kommer ha råd att betala tillbaka på lånet.

  • För att medvetet dölja informationen om dina krediter för att få beviljat nytt lån.

Få kontroll över din ekonomi

Att få kontroll på ekonomin är ett bra steg för att inte hamna i en situation med en tight plånbok i framtiden. Vi delar här med oss av några tips på hur du kan få bättre koll på dina inkomster och utgifter.

1. Gör en hushållsbudget

Genom att göra en budget får du en tydlig översikt över alla dina utgifter och alla dina inkomster. Ett bra steg i början kan vara att skapa ett Excel-dokument för att få en uppfattning av hela ekonomin. Där kan du fylla i alla dina inkomster och utgifter varje månad. På så sätt kan du få bättre kontroll på hela din månadsbudget. 

I det här skedet är det bra att öppna ett sparkonto, om du inte redan har det som du kan använda som buffert vid oväntade utgifter. Om du går i tankarna att ta ett lån för konsumtion är det bättre att överväga att spara några månader. Du tjänar alltid på det i slutändan.

2. Gör en plan på hur du kan få ner kostnaderna

Hur ser dina utgifter och inkomster ut? Har du högre utgifter än dina inkomster? För att få ner kostnaderna kan du börja med att gå igenom alla kontoutdrag några månader bakåt i tiden för att få en bild av vart den största delen av inkomsten försvinner. Se över eventuella abonnemang, som streamingtjänster. De går oftast att avsluta direkt och de är samtidigt lätta att starta upp igen längre fram när du har när du känner att du har ekonomisk kontroll. 

Vid större utgifter kan du behöva kontakta olika fordringsägare. Många kan gå med på en bättre betalplan där även deras chanser att få in pengarna ökar. Banker kan också tillåta att samla flera lån till ett och samma, vilket sänker dina avgifter och ger dig bättre ekonomisk kontroll. 

3. Utöka dina inkomster

I vissa fall kanske det inte går att få upp inkomsterna och då är alternativet att få ner utgifterna så mycket du kan (se steg 2). Men har du ett deltidsarbete är en lösning att gå upp i tid under en period för att betala av mera och på så sätt få ner dina kostnader längre fram. 

Jämför olika banker via Klara Lån

När du lånar pengar via Klara Lån strävar vi mot att ge dig bästa möjliga villkor när du behöver låna pengar. Genom att välja en låneförmedlare kan alltså skydda din kreditvärdighet utan att egentligen behöva välja ett lån utan UC. Fördelen med det är såklart att du får billigare villkor och kan betala tillbaka under längre tid. 

Vår tjänst är helt gratis och att jämföra långivare är självklart inte bindande när du väljer oss. Vi får istället betalt direkt från den långivare du väljer – alltså inget som påverkar dig och dina kostnader.

Vad är en kreditupplysning (UC)?

En kreditupplysning via UC är ett underlag med samlad information om personers ekonomiska förutsättningar och kreditvärdighet. Informationen innefattar exempelvis uppgifter om personers inkomster, tidigare lån, betalningar och kreditkortsskulder. Denna information finns tillgänglig för banker, långivare och andra organisationer för att bedöma om en person är kreditvärdig och har råd att ta lånet.

Varför görs en UC?

Kreditupplysningar används ofta när personer ansöker om lån, krediter eller abonnemang. UC görs för att hjälpa långivare och andra organisationer att bedöma personens kreditvärdighet och ekonomiska förutsättningar. Genom att titta på en persons historik med inkomster, lån, betalningar och kreditkortsskulder, kan långivaren avgöra om personen  är en lämplig kreditgivare som har råd att ta ett lån eller kreditera en vara eller tjänst. UC görs för att hjälpa långivare och andra organisationer att minimera risken för betalningsproblem. 

Vad är ett lån utan UC?

Ett lån utan UC är ett lån där det inte görs en kreditupplysning hos Upplysningscentralen. Din kreditvärdighet kontrolleras istället av andra kreditupplysningsföretag, som till exempel Bisnode eller Creditsafe.

Hur mycket pengar kan jag låna utan UC?

Via oss på Klara Lån kan du ta lån upp till 30 000 utan kreditupplysning hos Upplysningscentralen (UC). Vi skickar dock din ansökan till långivare som använder sig av Bisnode och Creditsafe. 

Hur snabbt får jag in ett lån utan UC på mitt konto?

Det varierar hur snabbt du kan få ett lån utan UC på ditt konto. Det beror bland annat på vilken långivare du väljer. Vissa långivare kan erbjuda lån utan UC med en direkt utbetalning, medan andra kan ta lite längre tid. Hos oss på Klara Lån tar det bara några minuter från att du gjort ansökan till att du har fått ett svar med låneförslag. Om din ansökan blir godkänd får du pengarna insatta på ditt konto inom en arbetsdag.

Vad har ett lån utan UC för ränta?

Det är vanligt att lån utan UC har en högre ränta än lån med UC, eftersom långivaren behöver ta höjd för eventuella risker att låna ut pengar till dig.

För att få bästa möjliga ränta är det en god idé att jämföra olika långivare och deras erbjudanden via en låneförmedlare som Klara Lån. Då kan du få en bra bild av villkoren och räntan för lånet innan du avslutar din ansökan. På så sätt kan du ta ett välgrundat beslut.

Kan jag låna pengar utan UC trots att jag har betalningsanmärkningar?

Klara Låns långivare kan bevilja lån trots betalningsanmärkning. Däremot kan du inte bli beviljad lån om du har obetalda skulder hos Kronofogden.