Lån utan UC – jämför & hitta lån

Att låna pengar utan kreditupplysning från UC (Upplysningscentralen) innebär att banken gör en upplysning via ett annat kreditupplysningsföretag. De långivare vi samarbetar med kan erbjuda dig lånebelopp upp till femtio tusen kronor utan UC.

 • Trygga lån utan UC
 • Jämför och hitta lån med låg ränta
 • Svar inom 15 sekunder
 • Kostnadsfritt att jämföra

år
18
ÅÅMMDDXXXX
Vid lånebelopp över 50 000 kr kommer UC kreditupplysning att tas.
Kreditförmedling av Klara Lån Sverige AB. I och med användande av denna tjänst godkänner du våra villkor och personuppgiftsavtal.

Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Ett lån på 30 000 kr till 26,05 procents nominell ränta med en återbetalningstid på 24 månader, med 24 avbetalningar om 1 617 kronor och 0 kronor i uppläggnings-/aviavgift, ger en effektiv ränta på 29,4 procent. Totalt att återbetala blir 38 808 kronor.

Så går det till att låna utan UC

Med hjälp av Klara Lån kan du hitta och jämföra lån, räntor och villkor hos flera olika långivare med bara en enda ansökan. Det innebär att det endast görs en kreditupplysning trots att du får svar från flera banker och långivare. Vid ansökningar som gäller mindre belopp görs upplysningen via Creditsafe eller Bisnode istället för UC. Vi hjälper dig att hitta lån utan UC upp till 50000 kr.

När du lånar pengar utan UC bevarar du din kreditvärdighet vilket underlättar vid framtida låneansökningar och kan hjälpa dig att få beviljade lån till lägre ränta.

Så jämför du med Klara Lån

1. Du anger dina uppgifter.

1. Du anger dina uppgifter.

Vi behöver veta vem du är och kort om hur din ekonomi ser ut.

2. Vi kontaktar långivare.

2. Vi kontaktar långivare.

Vi kontaktar alla långivare och ber om låneförslag. Det tar max 20 sekunder.

3. Du väljer det lån som passar.

3. Du väljer det lån som passar.

Du får en lista med villkor för de långivare som godkänt din ansökan och väljer direkt det lån som passar dig.

Vad är en kreditupplysning?

En kreditupplysning är till för att ge banker och långivare information om dig som låntagare. Informationen används för att bedöma din kreditvärdighet och därmed vilken risk det innebär för banken att låna ut pengar till dig. I en kreditupplysning samlas information in från exempelvis Skatteverket, Kronofogden, andra banker, Tingsrätten och Lantmäteriet.

Den svenska lagen kräver att långivare genomför en kreditupplysning när personer ansöker om lån eller krediter. I upplysningen framgår bland annat din deklarerade inkomst, dina aktuella skulder och krediter, om du äger fastigheter samt om du har betalningsanmärkningar eller skuldsaldo hos Kronofogden.

Med informationen kan långivaren kontrollera att du har tillräckliga förutsättningar för att kunna betala räntor och amorteringar på lånet. Det är helt enkelt ett skydd för dig som låntagare för att undvika att du hamnar i en dålig ekonomisk sits, samt ett skydd för långivaren som inte behöver utsätta sig för onödig kreditrisk.

Vad är UC?

UC (Upplysningscentralen) bildades i slutet av 1970-talet och är det största kreditupplysningsföretaget i Sverige. UC ägs gemensamt av svenska storbanker och har uppdraget att samla och tillhandahålla information om svenskars ekonomi och skulder. Det är i princip alltid UC som används av svenska banker för att göra kreditupplysningar när det gäller större privatlån, billån och bolån.

Går det att låna utan UC?

Ja, det går att låna pengar utan att det görs en kreditupplysning genom UC. Det går dock aldrig att låna pengar helt utan kreditupplysning. Det som sker när en låntagare lånar utan UC är att kreditupplysningen görs genom ett annat kreditupplysningsföretag som inte delar register med UC. De två vanligaste företagen är Bisnode och Creditsafe.

Att företagen inte delar register med UC innebär att en kreditupplysning hos exempelvis Bisnode inte påverkar ditt så kallade UC-score. Det vill säga din kreditvärdighet som banken tittar på när du till exempel ansöker om bolån.

Vem får låna?

 • Du behöver ha fyllt 18 år.
 • Du behöver en årsinkomst på minst 100 000 kr.
 • Du behöver vara bosatt och folkbokförd i Sverige.
 • Du behöver vara skuldfri (inget skuldsaldo hos Kronofogden).
 • Du behöver ett BankID för att kunna identifiera dig vid ansökan.

När får jag pengarna?

Att behöva pengar akut är en situation som alla kan ställas inför någon gång. Oavsett om det är för oväntade utgifter eller plötsliga ekonomiska behov kan möjligheten att få ett lån med direkt utbetalning eller pengar samma dag vara avgörande.

Hur snabbt du kan få pengarna på kontot beror på vilken långivare du väljer då deras rutiner och system kan skilja sig åt. I de fall där det är viktigt för dig att få lånet utbetalt samma dag eller till och med direkt, bör du jämföra flera långivare för att kunna välja en som kan tillgodose dina behov.

Nackdelar med lån utan UC

 • Ofta sämre lånevillkor
 • Högre avgifter och räntor
 • Kortare återbetalningstid
 • Det går inte att låna större belopp
 • Större risk att hamna i en sämre ekonomisk sits

Fördelar med lån utan UC

 • Kan bevara din kreditvärdighet inför framtida bankkontakter
 • Möjliggör lån trots betalningsanmärkningar
 • Högre beviljandegrad för dig som har svårt att få lån

Tips för att hitta lån med låg ränta

Lån utan UC har i regel något högre ränta än andra jämförbara lån. Det finns dock några saker du kan göra och som du kan tänka på för att förbättra dina chanser att hitta ett lån utan UC med låg ränta. Här är våra bästa tips som kan hjälpa dig på vägen till att säkra ett förmånligt lån.

 1. Jämför olika långivare
  Använd en pålitlig låneförmedlare som Klara Lån för att jämföra olika långivare och deras räntevillkor. Genom att göra detta kan du hitta det bästa erbjudandet som passar din ekonomiska situation.

 2. Optimera din kreditvärdighet
  Trots att du vill undvika UC, är det viktigt att arbeta på att förbättra din kreditvärdighet. Betala av gamla skulder och undvik nya betalningsanmärkningar för att öka dina chanser att få ett förmånligt lån.

 3. Ansök med en medsökande
  Genom att söka lånet tillsammans med en medsökande har du större chans att både få lånet beviljat och att få bättre ränta och villkor. En medsökande sänker risken för långivaren att låna ut pengar till dig vilket möjliggör en lägre ränta och mer förmånliga villkor.

 4. Låna mindre belopp
  ⁠Att låna en mindre summa pengar kan också sänka räntekostnaderna. Fundera på om du verkligen behöver det maximala beloppet som erbjuds och försök att hålla lånebeloppet så lågt som möjligt.

Genom att följa dessa tips, kan du öka dina chanser att hitta lån med låg ränta utan kreditupplysning via UC. Kom ihåg att alltid granska villkoren noggrant och att se till att lånet passar din ekonomiska situation innan du gör din ansökan.

När är det ett bra tillfälle att välja lån utan UC?

Ett lån utan UC kan vara ett alternativ om du till exempel vill baka ihop flera lån till ett och få lägre månadskostnad, eller om du ska lösa ett dyrare lån med ett lån med låg ränta. Det kan också vara så att du verkligen hamnat i en akut ekonomisk situation och inte har andra alternativ att välja på.

Innan du väljer att låna pengar kan det vara bra att gå igenom alla alternativ du har. Finns det möjlighet att ringa de större bankerna eller vänta och spara ihop en buffert? Om du inte har några bättre alternativ är det viktigt att du tänker igenom hur du undviker att hamna i samma situation igen. Börja redan nu att månadsspara så att du har en buffert om du hamnar i en liknande sits igen.

Det är aldrig en bra idé att låna utan UC för nöjes skull, till exempel för att ha råd med fest, alkohol eller spel. Du bör inte heller låna pengar om du vet att du inte kommer ha råd att betala tillbaka lånet. Se därför till att aldrig låna större belopp än du behöver.

Att låna pengar med UC är inte skadligt för dig

Många kan bli lite oroade av att få hem det där brevet med en kreditupplysningskopia, kanske med rädsla att det påverkar kreditvärdigheten inför framtida bankkontakter. Ofta är det dock inte någon större fara att göra en upplysning via UC om du gör det några gånger per år och har en trygg ekonomisk situation överlag. Bankerna gör en helhetsbedömning av dina ekonomiska förutsättningar och om du har gjort några kreditupplysningar behöver det alltså inte påverka dig negativt.

Tänk på att vara försiktig med att undvika UC för att enklare kunna få beviljat ett lån. En kreditupplysning är som sagt till för att skydda dig som individ så att du inte hamnar i en dålig ekonomisk situation.

Så hittar du det bästa lånet utan UC för dig

Det bästa sättet att skydda din kreditvärdighet på, oavsett om du lånar med eller utan UC, är att jämföra olika alternativ via en låneförmedlare. Då får du svar från flera olika långivare trots att det bara görs en kreditupplysning. Du får också möjlighet att jämföra lånevillkoren så att du i slutändan kan välja det som är bäst för dig. För många är det lånet med lägst ränta som är bäst, men för andra kan det handla om en fördelaktig återbetalningstid eller direkt utbetalning.

Låna utan UC trots betalningsanmärkningar

Ibland hamnar man i ekonomiska situationer som gör det svårt att få ett lån beviljat, till exempel om man har betalningsanmärkningar. En anmärkning kan vara ett stort hinder när du försöker låna pengar, särskilt om du försöker via traditionella långivare och banker som använder sig av UC för kreditupplysningar. Det betyder dock inte att alla dörrar är stängda. Det finns alternativ för dig som behöver ett lån utan UC trots betalningsanmärkningar.

Med vår låneförmedlingstjänst kan vi hjälpa till att matcha ihop dig med den bästa långivaren utifrån dina förutsättningar. Vi samarbetar med flera långivare som specialiserar sig på att bevilja lån till personer med betalningsanmärkningar. Dessa långivare använder sig av andra kreditupplysningsföretag för att bedöma din kreditvärdighet, vilket ökar dina chanser att få ett lån godkänt.

Fyll i vår enkla ansökningsformulär högst upp på sidan. Vi kommer sedan att matcha din ansökan med lämpliga långivare som erbjuder lån utan UC trots betalningsanmärkningar. Därefter kan du i lugn och ro jämföra olika erbjudanden och välja det som passar dig bäst.

Vanliga frågor om lån utan kreditupplysning (UC)?

Vad är en kreditupplysning (UC)?

En kreditupplysning via UC är ett underlag med samlad information om personers ekonomiska förutsättningar och kreditvärdighet. Informationen innefattar exempelvis uppgifter om personers inkomster, nuvarande och tidigare lån, betalningar och kreditkortsskulder. Denna information finns tillgänglig för banker, långivare och andra organisationer för att bedöma om en person är kreditvärdig och har råd att låna pengar.

Varför görs en UC?

Kreditupplysningar används ofta när personer ansöker om lån, krediter eller abonnemang. UC görs för att hjälpa långivare och andra organisationer att bedöma personens kreditvärdighet och ekonomiska förutsättningar. Genom att titta på en persons historik med inkomster, lån, betalningar och kreditkortsskulder, kan långivaren avgöra om personen  är en lämplig kreditgivare som har råd att ta ett lån eller kreditera en vara eller tjänst. UC görs för att skydda låntagare genom att säkerställa att den som lånar pengar har möjlighet att betala tillbaka lånet.

Vad är ett lån utan UC?

Ett lån utan UC är ett lån där det inte görs en kreditupplysning hos Upplysningscentralen. Din kreditvärdighet kontrolleras istället av andra kreditupplysningsföretag, som till exempel Bisnode eller Creditsafe.

Hur mycket kan jag låna utan UC?

Via oss på Klara Lån kan du låna upp till 30000 kr utan kreditupplysning hos Upplysningscentralen (UC). Vi skickar dock din ansökan till långivare som använder sig av Bisnode eller Creditsafe.

Hur snabbt får jag in ett lån utan UC på mitt konto?

Det varierar hur snabbt du kan få ett lån utan UC på ditt konto. Det beror bland annat på vilken långivare du väljer. Vissa långivare kan erbjuda lån utan UC med en direkt utbetalning, medan andra kan ta lite längre tid. Hos oss på Klara Lån tar det bara några minuter från att du gjort ansökan till att du har fått ett svar med låneförslag.

Vad har ett lån utan UC för ränta?

Det är vanligt att lån utan UC har en högre ränta än lån med UC, eftersom långivaren behöver ta höjd för eventuella risker att låna ut pengar till dig. För att hitta lån utan UC med låg ränta är det en god idé att jämföra olika långivare och deras erbjudanden via en låneförmedlare som Klara Lån. Då kan du få en bra bild av villkoren och räntan för lånet innan du skickar din ansökan.

Kan jag låna pengar utan UC trots att jag har betalningsanmärkningar?

Klara Låns långivare kan bevilja lån trots betalningsanmärkning. Däremot kan du inte bli beviljad lån om du har obetalda skulder hos Kronofogden.

Kan jag låna pengar utan UC med BankID?

Ja, det finns lån utan UC där du verifierar dig med BankID. Det är faktiskt så att de flesta långivare kräver att du har ett BankID för att kunna verifiera dig vid ansökan.

Om Klara Lån

Klara Lån Sverige AB är ett svenskt bolag som har varit verksamma sedan 2016. Vi har hjälpt tusentals kunder att jämföra och hitta det lån som passar dem bäst – något vi fortfarande gör idag. Med många års erfarenhet inom lånebranschen vet vi vad våra kunder behöver för att få de bästa förutsättningarna till en rättvis och gedigen kreditbedömning.

Läs mer om oss