Hur många kreditupplysningar (UC) är för många?

Martin Blohm
Martin Blohm

Därför är det inte bra med många kreditupplysningar

När du ansöker om ett lån eller annan kredit görs alltid en kreditupplysning hos ett kreditupplysningsföretag som UC eller Bisnode. Långivaren använder kreditupplysningen för att bedöma om du kan betala tillbaka pengar du vill låna i tid.

Som du kanske vet är det inte bra för din kreditvärdighet att samla på sig alltför många kreditupplysningar, särskilt inte om det sker under kort tid. Detta kan nämligen ses som ett tecken på att din ekonomi är i ordning eller att du fattar oöverlagda ekonomiska beslut. Många kreditupplysningar är alltså är en så kallad riskfaktor för att låna enligt kreditupplysningsbolagets UCs terminologi.

Har du dragit på dig riktigt många kreditupplysningar kommer din kreditvärdighet att påverkas negativt. Det kommer därmed både bli svårare att låna (större risk för avslag) och dyrare eftersom långivaren ofta tar ut en högre ränta om låntagaren har en sämre kreditvärdighet. Men hur många kreditupplysningar är för många?

Det finns inget regelverk som säger att si eller så många kreditupplysningar är för många. Kreditupplysningen är en samlad bedömning av din ekonomi och betalningsförmåga och antalet kreditupplysningar är bara en faktor som ligger till grund för den bedömningen. I vissa fall kan fler än tre kreditupplysningar vara för många, i andra fall kan fem eller fler vara helt okej. Det beror helt på hur din ekonomi ser ut i övrigt. Men det finns förstås gränser.

Hur många kreditupplysningar är för många egentligen?

En bra grundregel man kan utgå ifrån är att fler än tio kreditupplysningar hos UC under en och samma 12-månadersperiod är dåligt för din kreditvärdighet och kommer att påverka dina möjligheter att låna negativt. Men det sagt kan även så lite som fem eller till och med tre kreditupplysningar påverka din kreditvärdighet negativt om det finns andra orosmoment som en låg inkomst och en hög skuldnivå.

En annan faktor som kan innebära att även relativt få upplysningar ger en negativ övervikt i kreditupplysningen är om det gjorts många kreditupplysningar under en kort tid. Du bör alltså undvika att samla på dig alltför många kreditupplysningar inom en och samma månad eftersom det är värre än exempelvis några kreditupplysningar i början av året och några vid slutet av samma år. Helt bör du inte ha dra dig fler än två kreditupplysningar än två under en och samma månad.

Hur länge sparas en kreditupplysning?

En kreditupplysning sparas i 12 månader från det datum den registrerades. När 12 månader gått försvinner kreditupplysningen ur kreditupplysningsbolagens register och den syns därmed inte heller när någon begär en ny kreditförfrågan på dig.

Du kan dessvärre inte bli av med en kreditupplysning tidigare, den ligger som sagt kvar i 12 månader. Men du kan minimera antalet aktiva kreditupplysningar vid varje givet tillfälle genom att vara lite smart och planera dina ansökningar.

Du kan exempelvis vänta med att ansöka om ditt nästa lån tills alla (eller några av) kreditupplysningarna du samlat på dig under den senaste 12-månadersperioden försvunnit. Om till exempel lånat pengar eller köpt saker på kredit vid ett flertal tillfällen men det samtidigt gått tio månader sedan den senaste ansökan kan det vara klokt att vänta i ytterligare två månader med nästa ansökan tills upplysningarna försvunnit.

Om du är osäker på hur många kreditupplysningarna du har just nu kan du begära en kreditupplysning på dig själv hos ett kreditupplysningsbolag. En kreditförfrågan som du begär på dig själv kommer inte att registreras och alltså inte vara en belastning för din kreditvärdighet.

Så undviker du för många kreditupplysningar

Det finns flera saker du kan göra för att undvika att samla på dig alltför många kreditupplysningar som påverkar din kreditvärdighet negativt. Här är några saker du kan göra och bör undvika att göra för att undvika onödiga kreditupplysningar.

Låna inte om du inte behöver

Varje gång du ansöker om ett lån görs kreditupplysning. Om du vill minimera antalet kreditupplysningar bör du alltså undvika att ansöka om lån om det inte är absolut nödvändigt. Fundera på om du inte kan använda egna pengar eller låna pengar privat av någon du känner istället

Låna via en låneförmedlare

Om du funderar på att låna pengar vill du så klart ha så bra lånevillkor som möjligt. Kruxet är bara att det kan vara svårt att veta vilken långivare som kan ge dig bäst villkor och lägst kostnad innan du ansökt. Här kan det vara klokt att vända sig till låneförmedlare. När du ansöker om låneförmedlare får du erbjudanden från många olika långivare på en gång och kan sedan välja det bästa och billigaste alternativet. Samtidigt registreras bara en enda kreditupplysning.

Undvik fakturaköp och avbetalningar

När du köper något mot faktura så blir du skyldig företaget du handlar av pengar tills fakturan är betald, därför kommer många företag att begära en kreditupplysning för att säkerställa att du kan betala fakturan. Köper du en vara mot avbetalning så tecknar du de facto ett lån. Även då kommer en kreditupplysning att begäras. Därför bör du undvika faktura- och avbetalningsköp om du vill slippa onödiga kreditupplysningar. Betala direkt istället eller vänta med köpet tills du sparat ihop pengarna.

Relaterade inlägg

Så funkar lån via en låneförmedlare

En låneföremedlare hjälper dig att jämföra räntor och villkor för lån hos flera olika långivare och banker. Genom att söka lånet via en låneförmedlare kan du ofta få en lägre ränta jämfört med om du sökt direkt hos en långivare.

Jonathan Flyxe
Jonathan Flyxe
Lån med och utan säkerhet – så fungerar det

Vad innebär egentligen säkerhet vid lån och vad är skillnaden mellan ett lån med säkerhet och ett lån utan säkerhet? Här reder vi ut just detta samt tar upp hur pantsättning och säkerheter fungerar för olika lån.

Martin Blohm
Martin Blohm
Vad är kredit?

Kredit är vanligtvis en annan benämning på ett lån. Att bli beviljad lån eller kredit betyder att du som låntagare får tillgång till pengar som sedan ska betalas tillbaka med en tillkommande kostnad (ränta). Här går vi igenom vad kredit är och vad som kan vara bra att tänka på när du ansöker om ett lån.

Jonathan Flyxe
Jonathan Flyxe