Billiga lån med låg ränta

När man väl behöver ta ett lån vill man få ett så billigt lån som möjligt. Här kan du läsa om vilka faktorer som påverkar dina lånevillkor och hur du kan öka möjligheten till ett billigt lån.

Återbetalningstid
år
18
ÅÅMMDDXXXX
Vid lånebelopp över 30 000 kr kommer UC kreditupplysning att tas.
Kreditförmedling av Klara Lån Sverige AB. I och med användande av denna tjänst godkänner du våra villkor och personuppgiftsavtal.

Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Ett lån på 30 000 kr till 26,05 procentsnominell ränta med en återbetalningstid på 24 månader,med 24 avbetalningar om 1 617 kronor och 0 kronor i uppläggnings-/aviavgift ger en effektiv ränta på 29,4 procent. Totalt att återbetalablir 38 808 kronor.

Vad är ett billigt lån?

När du ska låna pengar vill du såklart komma undan med ett så billigt lån som möjligt. Initialt tänker många att ett billigt lån karaktäriseras av en låg ränta, men det är inte alltid räntan som är den viktigaste faktorn för billiga lån. Ett billigt lån bör istället förklaras som ett lån vars kostnader är låga över tid.

Fördelar med att jämföra billiga lån

Vi på Klara Lån vill inte att du ska betala mer för ditt lån än du behöver. Därför hjälper vi dig att jämföra flera billiga låneerbjudanden från olika långivare. På så vis kan du själv välja det lån som passar dig bäst.

Att tänka på när man jämför lån

Ett billigt lån med låg ränta är ofta den faktor som flest personer kollar på när man letar efter billiga lån. Och trots att räntesatsen är viktig så finns det fler faktorer du bör kika på när du letar billiga lån. Bland annat är det viktigt att kolla på lånets återbetalningstid och totalkostnad för att avgöra huruvida ett lån faktiskt är billigt eller ej. 

När du jämför billiga lån bör du, förutom lånets ränta, kolla på faktorer såsom:

 • Lånets månadskostnad

 • Återbetalningstiden för lånet

 • Lånets totalkostnad över tid

 • Effektiv ränta

Faktorer som påverkar hur billigt lån du får

När du ansöker om ett lån hos Klara Lån hjälper vi dig att jämföra lån från flera långivare för att du enkelt ska hitta marknadens billigaste lån. 


När du skickar in din låneansökan utvärderar långivarna dig utifrån flera faktorer, vilka i sin tur påverkar hur billigt lån du blir erbjuden. Ju större möjlighetet du har att återbetala ditt lån, desto lägre risk tar långivaren, vilket således innebär att du kan bli erbjuden ett billigare lån.

När du vill låna pengar billigt kollar långivarna på dessa faktorer

 • Årsinkomst. Vilken årsinkomst du har påverkar hur billigt lån du kan få. Ju högre inkomst du har desto lägre risk är det för bankerna att låna ut pengar till dig. En hög inkomst tyder på att du har större möjlighet att betala av ditt lån, vilket i sin tur leder till att du har större chans att bli erbjuden ett billigare lån.

 • Anställningsform. Din anställningsform är en viktig faktor när du ansöker om ett billigt lån. Om du är heltidsanställd eller tillsvidareanställd har du bättre förutsättningar att få ett billigt lån än om du visstidsanställd, student eller arbetslös. 

 • Boendesituation

 • Civilstatus

 • Ålder

 • Kreditvärdighet. Din kreditvärdighet spelar stor roll när du ansöker om lån. För många kreditupplysningar tyder på att du tagit många lån, vilket således försämrar dina chanser att bli erbjuden ett billigt lån.

Så kan du öka möjligheterna för att få ett billigare lån

Förutom faktorer som vi nämnt ovan finns flera andra sätt att öka dina möjligheter till att få tag på ett billigt lån.

Undvik flera kreditupplysningar

Att ha flera kreditupplysningar på sig är inte bra för ens kreditvärdighet. För många kreditupplysningar tyder på att du ofta tar lån vilket försämrar dina chanser att bli erbjuden ett billigt lån. När du ansöker om lån via Klara Lån tas bara en kreditupplysning hos UC, trots att din låneansökan skickas till flera långivare. På så sätt kan du undvika flera kreditupplysningar när du vill jämföra lån hos flera långivare.

Lån utan UC

En kreditupplysning behöver alltid göras när du tar ett lån – oavsett vilket lån du väljer att ta. Men om du tar ett lägre lån, under 30 000 kronor, kan du undvika en upplysning hos UC. Det innebär att bankerna erbjuder dig lån från andra kreditupplysningsföretag som exempelvis Bisnode eller Creditsafe. Anledningen till att det skulle kunna öka dina möjligheter att få ett billigare lån är för att det i så fall är att banker på så sätt inte kan se dina tidigare låneansökningar och på så sätt får du inte lägre kreditvärdighet. 

Men tänk på att en UC är till för att skydda dig som låntagare genom att du inte ska försätta dig i skulder eller ta flera lån än vad du har råd med. Så tänk dig alltid för en extra vända innan du bestämmer dig för att ta lånet och se över din ekonomiska situation noggrant.

Undvik flera smålån och samla dina lån och krediter

Att samla ihop flera mindre skulder och lån i ett samlat lån förbättrar ofta din lånesituation och sänker dina månadskostnader. Att ha flera lån och krediter är inte bra för din kreditvärdighet, ju färre lån desto billigare brukar den totala kostnaden också bli. Att samla mindre lån och krediter i ett större samlat lån stärker din kreditvärdighet och dina chanser till att få bättre lånevillkor i framtiden. 

Att tänka på innan du lånar pengar

Säkerställ alltid att du har möjlighet att betala tillbaka ditt lån inom avsatt tid. Låna aldrig pengar som du inte har råd att betala tillbaka och fundera alltid på anledningen till att du vill ta ett lån. Ett billigt lån är trots allt ett lån som noga bör tänkas igenom.


Jämför den effektiva räntan och se dina faktiska kostnader

När man talar om ränta i allmänhet talar de flesta om den nominella räntan – alltså endast själva grundräntan som ditt lån har. Det är också oftast den räntan som långivarna marknadsför, men ett lån innebär oftast flera kostnader än så. Utöver den nominella räntan kan ett lån innebära mer dolda kostnader som uppläggningsavgifter, uttagsavgift, månadsavgift eller transaktionsavgifter. Om du alltid stämmer av den effektiva räntan istället för den nominella kommer du få en helhetsbild av hela lånets alla kostnader och du kommer inte känna dig lurad i efterhand.

Krav för att bli beviljad billiga lån genom Klara Lån

Klara Lån hjälper dig att jämföra billiga lån från flera olika långivare. På så sätt kan du själv välja det lån det billigaste lånet som passar dig bäst. Våra olika långivare har däremot olika krav när de beviljar billiga lån. Främst bedömer långivarna din ekonomiska situation och återbetalningsförmåga för att avgöra vilket låneerbjudande de vill erbjuda dig, men du behöver också checka av några flera krav.

Villkor för att ansöka om ett billigt lån

För att ansöka om ett billigt lån hos Klara Lån är grundkraven att du:

 • Har fyllt 18 år.

 • Har en årsinkomst på minst 100 000 kr.

 • Har en fast bostad i Sverige.

 • Inte har några skulder hos Kronofogden.

FAQ om billiga lån

Kan jag få ett billigt lån utan säkerhet?

Ett lån utan säkerhet innebär att ditt lån inte är bundet till ett specifikt objekt, vilket innebär att du själv får bestämma vad du vill låna pengar till. Eftersom ett privatlån inte är bundet till ett specifikt objekt innebär det ofta att räntan är högre än om du ansöker om ett lån med säkerhet. 

Kan man få ett billigt lån trots betalningsanmärkningar?

Nej. Hos Klara Lån är det inte möjligt att ansöka om ett lån om du har betalningsanmärkningar hos Kronofogden.

Kan jag låna pengar billigt utan UC?

Hos Klara Lån tas alltid en kreditupplysning via UC på dig om du vill låna mer än 30 000 kr. Om du önskar att låna mindre än 30 000 kr kommer din låneansökan istället behandlas av långivare som använder sig av Creditsafe eller Bisnode.

Vad ska jag tänka på när jag letar efter det billigaste lånet?

När du letar efter ett billigt lån är det viktigt att kolla på fler faktorer än bara lånets ränta. Istället bör du fokusera på lånets totala kostnad över tid och titta på faktorer som återbetalningstid, månadskostnad och effektiv ränta.