Privatlån - jämför & hitta lån utan säkerhet

Ett privatlån, även kallat blancolån, är ett lån för privat konsumtion. Det är en typ av lån utan säkerhet vilket innebär att pengarna inte är bundna till ett objekt som du pantsätter. Med andra ord är pengarna fria att använda till det du vill.


år
18
ÅÅMMDDXXXX
Vid lånebelopp över 50 000 kr kommer UC kreditupplysning att tas.
Kreditförmedling av Klara Lån Sverige AB. I och med användande av denna tjänst godkänner du våra villkor och personuppgiftsavtal.

Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Ett lån på 30 000 kr till 26,05 procents nominell ränta med en återbetalningstid på 24 månader, med 24 avbetalningar om 1 617 kronor och 0 kronor i uppläggnings-/aviavgift, ger en effektiv ränta på 29,4 procent. Totalt att återbetala blir 38 808 kronor.

Vad är ett privatlån?

Ett privatlån är, som vi nämnt, i regel samma sak som ett blancolån. Alltså ett lån utan säkerhet där du inte behöver lämna ett objekt i pant likt en bil eller en bostad. Det är med andra ord ett lån för privat konsumtion.

Vi på Klara Lån hjälper dig att hitta ett lån som passar dina behov. Det gör vi genom att jämföra erbjudanden från flera olika långivare som matchas mot din ansökan. På så sätt kan du i lugn och ro väga de olika alternativen mot varandra och välja det bästa privatlånet för dig. 

Privatlån med låg ränta

Vill du ha lägsta möjliga ränta på ditt privatlån? Att hitta en bank med låg ränta är kanske inte det enklaste. Men genom att du jämför lån hos en låneförmedlare ökar möjligheten betydligt. Då kommer du få förslag från flera långivare och därmed kunna hitta den med lägst ränta eller bästa villkor beroende på vad som är viktigast för dig. På Klara Lån kan du hitta lån utan säkerhet som har en effektiv ränta mellan 11% och 25%. Den effektiva räntan är beräknad på ditt låns alla räntekostnader och avgifter. Den är således ett jämförelsemått och inte enbart den faktiska räntan.

Eftersom privatlån inte kräver någon säkerhet blir oftast räntan dyrare än om du haft ett specifikt objekt knutet till lånet (likt en bostad). Det beror på att bankerna behöver ta höjd för eventuella risker de tar när de lånar ut pengarna. Men trots att det föreligger en baksida med det finns givetvis också en fördel. Du kan egentligen välja att konsumera pengarna hur du vill, oavsett vilket skäl du har vilket ökar din frihet mera.

Så jämför du privatlån med Klara Lån

1. Du anger dina uppgifter.

1. Du anger dina uppgifter.

Vi behöver veta vem du är och kort om hur din ekonomi ser ut.

2. Vi kontaktar långivare.

2. Vi kontaktar långivare.

Vi kontaktar alla långivare och ber om låneförslag. Det tar max 20 sekunder.

3. Du väljer det lån som passar.

3. Du väljer det lån som passar.

Du får en lista med villkor för de långivare som godkänt din ansökan och väljer direkt det lån som passar dig.

Vad kan man använda ett privatlån till?

Den som vill ta ett privatlån kan göra det av flera olika anledningar. Här kan du se några vanliga användningsområden för ett privatlån.

Köpa bil

Hos oss kan du självklart använda ditt privatlån till att köpa bil. När du tar ett privatlån behöver du inte lämna någon säkerhet vilket skapar mer frihet för dig. Ett lån för att köpa bil via Klara Lån innebär även att du slipper lägga någon handpenning på lånet som många billån annars brukar kräva. Du behöver heller inte ha bilen i säkerhet, vilket gör att du fritt kan sälja den tidigare än vad kanske har tänkt. 

Tänk däremot på att ett lån utan säkerhet dessutom innebär något högre ränta och allmänt lite högre kostnader. Anledningen till det är att bankerna behöver ta höjd ifall du inte kan betala tillbaka lånet och därmed behöver de göra en riskbedömning jämfört med om du haft en säkerhet i utbyte.

Samla dina lån

Har du många olika dyra lån som du skulle vilja samla till ett större lån med bättre villkor? Då brukar ett privatlån vara ett bra alternativ där du samlar alla lån och de tillhörande kostnaderna. På så vis slipper du extrakostnader som avi-avgifter och uppläggningsavgifter. En ytterligare fördel är att du slipper ha flera olika lån på dig som kan påverka din kreditvärdighet.

Privat konsumtion

Du kanske länge har tänkt på den där nya datorn, mobiltelefonen eller väskan. Att ta ett privatlån för konsumtion är inte alltid att rekommendera. Överväg noggrant om det är värt det, vad för andra alternativ du har och om det är något du verkligen behöver. Vårt tips är att avvakta några månader och börja spara så att du istället kan betala det du vill konsumera själv, utan att behöva ta ett lån. Ett lån för konsumtion kan vara ett alternativ vid enstaka tillfällen, men vi rekommenderar först och främst att tänka igenom beslutet och försöka spara ihop pengarna själv då det lätt kan bli dyrt för dig. 

Täcka oförutsägbara kostnader

En oförutsägbar kostnad kan vara allt från en för hög elräkning till en akut renovering likt en fuktskada i din bostad. Det är således kostnader man inte har räknat med och som är för höga för att plocka från en eventuell buffert. Många behöver då ta ett privatlån för att täcka dessa kostnader som inte kan vänta.

Finansiera kontantinsats eller handpenning

Nuförtiden är det väldigt vanligt att använda ett privatlån för att finansiera kontantinsats eller handpenning när du ska köpa bostad. Det beror till stor del på att det sedan 2010 är ett krav att man inte får låna större del än 85% av bostaden. Likaså när det gäller handpenningen som du betalar till säljaren när du har vunnit ett bud av en bostad. Handpenningen brukar vara på 10%, vilket är något lägre än kontantinsatsen av bostaden. Handpenningen kan många betala tillbaka när tillträde äger rum och därmed i samband med att man har sålt den tidigare bostaden. Ett lån för handpenningen brukar därmed oftast vara något mer tillfälligt och ha kortare löptid jämfört med kontantinsatsen som du betalar under längre tid eller tills att du kan värdera om bostaden parallellt med att bostadens värde har ökat. 

För att resa

Det är inte ovanligt att låna pengar för att komma iväg på sin drömresa. Du och familjen kanske länge har längtat efter den där resan som ni aldrig har kommit iväg på. Men en viktig sak att tänka på när man tar ett lån för att betala en resa är att det oftast är dyrare än att vänta något längre och istället spara pengarna. Vi rekommenderar snarare att försöka skjuta fram resan och istället spara under en period för att därmed slippa lånekostnaderna som tillkommer när du tar ett privatlån. Om det inte är ett alternativ för dig kommer du med stor sannolikhet tjäna på att kontakta en låneförmedlare som kan jämföra lån bland flera olika långivare. 

Tänk på att en resa kan dra iväg ekonomiskt även när du är på resmålet vad gäller mat, shopping, resor i landet och liknande. Ta därför höjd för det och öka din resebudget något mer, då det lätt kan bli en dyr historia i slutändan.

Renovera bostad

När du ska renovera din bostad är det inte helt ovanligt att ta ett privatlån för att finansiera det. Med anledning av dagens bolånetak går det inte att låna upp på bostaden om du redan har belånat 85% av bostaden. Därför finansierar många sin renovering med ett privatlån. 

Om du står inför en akut renovering kanske du inte har något annat val än att ta ett privatlån. Men många väljer även att låna för att fräscha till hemma, vilket även kan öka värdet av bostaden. Att värdet går upp kan man förstås inte utgå ifrån då marknaden kan vända fort, men om man har tur kan lånet återbetala sig i samband med att bostaden går upp i värde.

Jämför privatlån – hitta den bästa banken för dig

Genom att jämföra privatlån hos flera olika långivare kan du få beviljat ett lån som är billigt och med bra villkor. Vi på Klara Lån samarbetar med flera långivare för att hitta de bästa villkoren för dig när du står inför att ta ett privatlån. Vi är måna om att du ska få ett så bra lån som möjligt baserat på det du värderar mest. Det kan handla om att du vill ha lägsta möjliga ränta, längre återbetalningstid eller så hög summa som möjligt. Sådana faktorer kommer spela in för vad ditt lån kostar och vad som passar dig bäst. 

För att göra det enklare för dig i dina beslut hjälper vi till att samla en lista på långivare med olika villkor. Genom att fylla i vårt formulär kan du räkna på privatlån och få en kalkyl på vad kostnaderna kommer bli för dig. Långivarna beräknar alla kostnader på privatlånet, inklusive effektiv ränta.

Hur får jag billigaste privatlånet?

Bankerna som lånar ut pengar gör en individuell bedömning när du ansöker om lånet, vilket innebär att de också bestämmer villkor, ränta och avgifter. Några av kriterierna de är intresserade av vid deras riskbedömning är din ekonomiska situation, vad du har för typ av anställningsform samt hur många lån du har vid tidpunkten. För att få ett billigt lån bör du helt enkelt se till så att din ekonomi som en helhet är så bra som möjligt.

För att vara säker på att du inte betalar mer för lånet än vad du behöver är det till din fördel att jämföra bland flera långivare. På så sätt säkerställer du att du får det bästa och billigaste privatlånet med lägsta möjliga ränta.


Privatlån med betalningsanmärkning

Via Klara Lån kan du få beviljat ett privatlån trots betalningsanmärkningar. Eftersom betalningsanmärkningar ligger kvar i upp till fem år efter att du har betalat av din skuld hos Kronofogden innebär det således att du kan få ett lån beviljat trots anmärkning. Men däremot beviljar inte våra långivare dig ett lån om du har några obetalda skulder kvar hos Kronofogden.


Privatlån utan UC eller kreditupplysning

Du kan få ett lån beviljat utan kreditupplysning hos UC om beloppet är lägre än 50 000 kronor. Däremot kommer en kreditupplysning göras oavsett via Creditsafe eller Bisnode. Med det sagt kan du inte helt undvika en kreditupplysning, men du kan slippa göra en kreditupplysning via UC. 


Privatlån med svar direkt

När du ansöker om ett privatlån via oss får du svar direkt på om bankerna kan bevilja dig lånet, oftast inom några sekunder. En förfrågan är aldrig bindande och det är även helt kostnadsfritt för dig som låntagare. Det är först när du har jämfört och bestämt dig för en låneförmedlare och du går vidare med ansökan som du binder upp dig. Men vi tar fortfarande inte ut någon avgift av dig, vi får istället provision från den bank du väljer att ta lånet hos.

Privatlån utan fast anställning

Hos Klara Lån kan du ta lån utan fast anställning. Däremot är ett av våra grundkrav att du som låntagare behöver tjäna minst 100 000 kronor om året. Våra långivare gör en helhetsbedömning på din ekonomiska situation, vilket underlättar möjligheterna för många att få ett lån beviljat – oavsett om du har fast anställning eller en tidsbegränsad anställning. 

Att behöva ta ett lån utan fast jobb är idag inget ovanligt. Många har vikariat, projektanställning eller annan typ av anställningsform som fortfarande bidrar till en inkomst. Våra långivare värderar och bedömer utifrån andra faktorer som årsinkomst, skuldsaldo hos Kronofogden, ålder och din adress. 

Privatlån utan inkomst

Vi kan tyvärr inte erbjuda dig ett lån om du haft under 100 000 kronor i årsinkomst senaste året. För att du ska bli beviljad ett lån behöver långivarna få en garanti att du kan betala tillbaka på lånet. 

Kriterier som du behöver uppfylla för att få lån:

  • Ålder: Du behöver vara minst 18 år.

  • Inkomst: Du behöver ha en årsinkomst på minst 100 000 kronor.

  • Boende: Du måste ha en fast bostad i Sverige.

  • Skulder: Du får inte ha några skulder hos Kronofogden (skuldsaldo).

Privatlån med fast ränta

När du väljer att ta ett lån kan du välja antingen en rörlig eller en fast ränta. Många väljer det rörliga alternativet, men ibland kan en fast ränta vara till sin fördel. Exempelvis om du vill ha koll på dina avgifter varje månad. Du kanske vill betala lite mera i räntekostnader för att försäkra dig om att avgifterna alltid är desamma. Med fast ränta kan många känna att de har större kontroll på sina utgifter, vilket är en vanlig anledning till att man väljer en fast ränta när man tar ett privatlån.

En fast ränta är troligen mest populär när du tar ett bolån och kanske inte lika populär när du står inför att ta ett privatlån. Traditionellt sett innebär en rörlig ränta oftast lägre kostnader i slutändan för ditt lån. Men det innebär förstås inte att det alltid kommer vara så. Den rörliga räntan baseras på marknadsräntorna och vad som händer i samhället i stort. Om räntorna plötsligt skenar iväg av någon anledning kan många vilja binda sina räntor.

Något som är viktigt att vara förberedd på när du binder din ränta är att om du skulle betala av lånet i förväg, alltså innan löptidens slut, kan en avgift komma att tas ut av dig, även kallad ränteskillnadsersättning. Det kan handla om en avgift på 1% av lånets värde när det handlar om privatlån. Ett bolån däremot kan skilja och vara betydligt högre.

Vanliga frågor och svar

Vad är ett privatlån?

Ett privatlån genom Klara Lån är ett lån utan säkerhet och som används för för privat bruk. Du kan därmed använda lånet till vad som helst eftersom det inte behöver vara knutet till något objekt. 

Hur lång tid tar det att få ett privatlån utbetalat?

När du gör en ansökan om privatlån via Klara Lån kommer du få ett förslag på olika alternativ utifrån dina ekonomiska förutsättningar. Det tar oftast bara några sekunder att få svar på om du får ta lån eller inte. När du går vidare i processen får du oftast lånet utbetalt inom några timmar.

Vad kostar ett privatlån?

När du bestämmer dig för ett privatlån kan du välja om du vill ha rörlig eller fast ränta. Vad du bestämmer dig för beror på hur du vill att dina månadskostnader ser ut. Antingen kan du betala lite mera och ha en fast månadskostnad, eller så använder du dig av den rörliga varianten där det kan skilja något. När du vill veta vad lånet kostar dig rekommenderar vi att du kollar på den effektiva räntan som innehåller alla kostnader som lånet innebär.

Behöver jag ha en inkomst för att bli beviljad privatlån?

För att få ett lån via Klara Lån behöver du ha en inkomst på minst 100 000 kronor per år.

Hur gör jag för att betala av ett privatlån?

Du betalar av lånet månadsvis under en bestämd tidsperiod (löptid). Du kan alltid välja att betala av lånet tidigare än löptiden om du skulle vilja.

Kan jag betala av lånet i förväg?

Ja, du kan betala av lånet när du vill innan löptiden är slut. Det är även något vi rekommenderar dig om du har de möjligheterna, då det minskar risken att du missar eventuella betalningar eller liknande.

Får jag använda privatlånet till vad jag vill?

Ja, du kan använda lånet till vad du vill. Eftersom våra privatlån inte kräver någon säkerhet kan du använda det till vad som helst  – en resa, en bil, kontantinsats eller för att samla ihop flera mindre lån.

Om Klara Lån

Klara Lån Sverige AB är ett svenskt bolag som har varit verksamma sedan 2016. Vi har hjälpt tusentals kunder att jämföra och hitta det lån som passar dem bäst – något vi fortfarande gör idag. Med många års erfarenhet inom lånebranschen vet vi vad våra kunder behöver för att få de bästa förutsättningarna till en rättvis och gedigen kreditbedömning.

Läs mer om oss