Minilån utan UC - jämför och låna små belopp till låg ränta

Ett minilån kan vara ett bra alternativ om du behöver låna ett mindre belopp med kort varsel. Kom ihåg att räntan på minilån ofta är hög i förhållande till lånets storlek och att den kan variera kraftigt mellan olika långivare. Därför är det klokt att jämföra alternativ från flera olika aktörer innan du bestämmer dig.

år
18
ÅÅMMDDXXXX
Vid lånebelopp över 50 000 kr kommer UC kreditupplysning att tas.
Kreditförmedling av Klara Lån Sverige AB. I och med användande av denna tjänst godkänner du våra villkor och personuppgiftsavtal.

Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Ett lån på 30 000 kr till 26,05 procents nominell ränta med en återbetalningstid på 24 månader, med 24 avbetalningar om 1 617 kronor och 0 kronor i uppläggnings-/aviavgift, ger en effektiv ränta på 29,4 procent. Totalt att återbetala blir 38 808 kronor.

Vad är ett minilån?

Ett minilån är precis som namnet antyder – ett lån på ett relativt litet belopp. Det finns ingen officiell juridisk definition av vad som egentligen är ett minilån, men i de flesta fall handlar det om lån på 30 000-50 000 kronor. Lån upp till 50 000 kronor marknadsförs även under namn som små lån och mikrolån

Gemensamt för alla minilån är att det är lån utan säkerhet, vilket innebär att du inte pantsätter något objekt som till exempel en bostad vid ett bolån. Något som också betyder att du kan använda pengarna till precis vad du vill (givetvis inom lagens ramar).

Räntor och kostnader för minilån

En annan sak som är utmärkande för en stor andel av de lån minilån du hittar på den svenska marknaden är att räntan generellt är hög och att det ofta tillkommer avgifter utöver själva låneräntan. Det här innebär att den effektiva räntan för minilånet kan bli riktigt hög hos en del långivare. I somliga fall långt över hundra procent. 

Minilån behöver dock inte bli extremt dyra. Kostnaden för minilån kan variera kraftigt mellan olika aktörer och vissa långivare kan erbjuda låga räntor. En del lån kan dessutom erbjudas utan några avgifter. Det är just därför som det är klokt att jämföra olika alternativ hos en låneförmedlare, som oss på Klara Lån, innan du bestämmer dig.

Minilån i korthet

 • Lån på mindre belopp

 • Ingen säkerhet krävs för att teckna ett minilån

 • Ofta möjligt att teckna minilån trots betalningsanmärkningar

 • Räntan kan vara hög

 • Handläggnings- och utbetalningstiderna är ofta korta

 • Låna utan UC upp till 50 000 kr

Så jämför du mini-lån

1. Du anger dina uppgifter.

1. Du anger dina uppgifter.

Vi behöver veta vem du är och kort om hur din ekonomi ser ut.

2. Vi kontaktar långivare.

2. Vi kontaktar långivare.

Vi kontaktar alla långivare och ber om låneförslag. Det tar max 20 sekunder.

3. Du väljer det lån som passar.

3. Du väljer det lån som passar.

Du får en lista med villkor för de långivare som godkänt din ansökan och väljer direkt det lån som passar dig.

Att jämföra minlån via Klara Lån är inte bindande. Du kan tryggt och säkert göra en ansökan för att få olika erbjudanden att väga mot varandra. En påbörjad ansökan kan avslutas när som helst. Det är först när du väljer att gå vidare och tecknar ett lån som du binder upp dig. Var därför noga med att läsa igenom villkoren för det lån du väljer.

Vem kan söka ett minilån?

Kraven för att ansöka om ett minilån skiljer sig åt mellan olika långivare. Hos de flesta räcker det med att du fyllt 18 år vid ansökningstillfället, andra kan ha en något högre åldersgräns. Eftersom minilån per definition är på relativt små belopp brukar inkomstkraven vara ganska tillåtande. Ett vanligt krav är du ska ha en årsinkomst på minst 100 000 kronor, medan andra kräver en årlig inkomst på 150 000 kronor eller mer.

Grundkrav för ansöka hos Klara Lån

För både din och långivarnas säkerhet behöver du uppfylla följande krav för att ansöka om minilån genom Klara Lån.

 • Du är minst 18 år vid ansökningstillfället

 • Har en årsinkomst på 100 000 kronor eller mer

 • Är bosatt och folkbokförd i Sverige

 • Du har inga skulder hos Kronofogden (skuldsaldo)

 • Du behöver ett BankID för att verifiera dig.

Minilån utan UC

Klara Lån är en låneförmedlare med fokus på lån utan säkerhet. Hos oss kan du jämföra minilån från 2 000 kronor och uppåt. Då gör vi en jämförelse mellan ett stort antal svenska långivare utan att belasta din kreditvärdighet i onödan. Vi tar nämligen ingen UC när du ansöker om lån på mindre än 50 000 kr och tjänsten är helt kostnadsfri.

När du ansöker om ett lån görs alltid en kreditprövning och långivarna begär också en kreditupplysning på dig. Det gäller oavsett om du ansöker om ett bolån på två miljoner kronor eller ett minilån på ett par tusenlappar. I de flesta fall använder sig långivaren av kreditupplysningsbolaget UC.

Det är inte bra för din kreditvärdighet att ha alltför många förfrågningar hos UC, då det kan uppfattas som ett tecken på att du inte har ordning på din ekonomi. Därmed kan bankerna och långivarna se det som mer riskfyllt att låna ut pengar till dig, vilket kan leda till att du får en sämre ränta eller avslag nästa gång du söker ett lån. Av den anledningen kan det vara klokt att undvika onödiga förfrågningar hos UC. 

När du ansöker om ett minilån på mindre än 50 000 kronor hos oss på Klara Lån förmedlar vi endast din ansökan till långivare som använder sig av kreditupplysningsbolagen Bisnode och Creditsafe. Det här innebär att du helt slipper en notering i UCs register. 

På så sätt kan du enkelt jämföra lånevillkor som räntor, avgifter och återbetalningsvillkor från flera olika aktörer och välja det bästa och billigaste minilånet utan att belasta din kreditvärdighet hos UC i onödan. Något som kan vara en fördel om du planerar att teckna ett större lån som ett bolån eller billån längre fram och inte vill försämra dina möjligheter att få en bra ränta och goda villkor.

Minilån med betalningsanmärkning

Betalningsanmärkningar behöver inte vara ett problem för dig som är ute efter ett minilån. Flera av de långivare vi samarbetar kan erbjuda dig ett minilån trots att du har anmärkningar, förutsatt att din ekonomi ser bra ut i övrigt.

Det kan vara bra att känna till att de långivare som tillåter betalningsanmärkningar brukar ta ut något högre räntor och/eller avgifter än de som inte tillåter anmärkningar. Men även detta kan variera. Det är möjligt att få en låg ränta även om du har en betalningsanmärkning. 

Ett krav som du inte kommer undan är att du inte får ha några skulder hos Kronofogden. Har du ett aktivt skuldsaldo är det inte möjligt att få ett minilån hos en seriös långivare. Det är dock möjligt att söka igen när du betalat av kronofogdeskulderna. Dina chanser att få låneansökan beviljad ökar generellt ju längre det gått sedan du betalat av skulderna. Helst ska det gått minst sex månader sedan du blivit skuldfri hos Kronofogden.

Två typer av minilån

Minilånen kan något förenklat delas upp i två olika kategorier – små privatlån och kontokrediter. Med minilån av privatlåntypen ansöker du om ett fast belopp, till exempel 5000 kronor. Om din ansökan beviljas betalas pengarna ut i en klumpsumma direkt till det konto du angivit i samband med ansökan. Därefter betalar du löpande tillbaka lånet enligt en förutbestämd återbetalningsplan. En kontokredit ger dig en kreditlina där du bara betalar för det belopp du utnyttjar av krediten.

Minilån som privatlån

Minilån i form av privatlån är ett enkelt och förutsägbart alternativ. Du vet på förhand vad din månadskostnad kommer att bli och det blir på så sätt enkelt att planera din ekonomi. Nackdelen är att minilån av den här typen inte är det mest flexibla alternativet. Om du inte vet exakt hur mycket pengar du kommer att behöva kan en kontokredit vara ett bättre val.

Minilån som kontokredit

Ett minilån i form av en kontokredit fungerar ungefär som ett kreditkort fast utan det fysiska plastkortet. Istället för att ansöka om ett specifikt belopp som betalas ut direkt ansöker du om en kreditgräns på valfritt belopp, till exempel 20 000 kronor. Om ditt minilån blir beviljat kan du sedan göra uttag från krediten när du vill (upp till din kreditgräns) och du betalar endast ränta för det belopp du utnyttjat.

Minilån av kontokredittypen är ett flexibelt alternativ. Du får kort och gott tillgång till en ekonomisk resurs som du kan använda vid behov. En fördel om du inte vet exakt hur dina kostnader kommer att se ut på sikt eller om du bara behöver en ekonomisk livlina.

Kom ihåg att det inte är helt riskfritt att teckna en kontokredit. Att ständigt ha tillgång till extrapengar ett par knapptryck bort kan vara frestande och leda till att du lånar mer än du tänkt dig.

Viktigt att tänka på innan du lånar pengar

Innan du jämför och ansöker om lån är det alltid klokt att fundera över om lånade pengar verkligen är den bästa lösningen. Följande frågor kan vara nyttiga att ställa dig själv innan du ansöker om lån för att undvika en oönskad ekonomisk situation:

 • Kan du vänta och spara ihop pengarna istället?
 • Kommer du att kunna betala tillbaka hela lånet inom dess löptid?
 • Kommer du att ha råd med månadskostnaden (ränta, amortering och avgifter)?
 • Har du läst igenom alla villkor noggrant så att du verkligen förstår vad du skriver under på?

Frågor och svar om minilån

Finns det minilån utan UC?

Ja, det är möjligt att teckna ett minilån utan att någon förfrågan hos UC registreras. När du ansöker om ett lån på mindre än 30 000 kronor hos oss skickar vi endast vidare din ansökan till långivare som använder sig av Bisnode eller Creditsafe. Ingen UC registreras.

Varför ska jag jämföra minilån?

Fördelen med att jämföra minilån hos en låneförmedlare som oss på Klara Lån är att du får erbjudanden från många olika långivare. Det räcker med en ansökan, du får automatiskt svar från alla långivare (vi samarbetar med) som kan erbjuda dig ett minilån.

På så sätt kan du enkelt jämföra lånevillkor som ränta, avgifter, månadskostnad och återbetalningsvillkor och sedan välja det bästa och billigaste minilånet. Vår tjänst är dessutom helt gratis och du förbinder dig inte till något förrän du skrivit på ett låneavtal hos en specifik långivare. 

Kan jag få ett minilån trots betalningsanmärkningar?

Ja, det är möjligt att få beviljat lån trots betalningsanmärkning. Ett flertal av de långivare vi samarbetar accepterar sökanden som har betalningsanmärkningar. Vi rekommenderar dock alltid att du tänker igenom saken ordentligt innan du söker ett lån. Det gäller särskilt om du har betalningsanmärkningar. Sök bara minilånet om du är helt säker på att du kan betala tillbaka pengarna i tid och låna aldrig mer än du behöver. 

Vad blir räntan på mitt minilån?

Räntan på de minilån vi förmedlar sätts individuellt av långivarna efter kreditprövning, Vid kreditprövningen och räntesättningen tittar långivarna på saker som din inkomst, anställningsform, befintliga skulder och om du har har några betalningsanmärkningar. Eftersom det är dina personliga förutsättningar som ligger till grund för räntesättningen kan du aldrig kan veta vilken ränta du kommer att få förrän du faktiskt ansökt om lånet.

Det är just därför det är smart att vända sig till en låneförmedlare som oss på Klara Lån istället för att ansöka direkt hos en långivare. Hos oss får du reda på vilken ränta olika långivare kan erbjuda dig innan du lånar och det räcker med en enda ansökan, På så sätt maximerar du dina chanser att få en bra ränta på minilånet.

Om Klara Lån

Klara Lån Sverige AB är ett svenskt bolag som har varit verksamma sedan 2016. Vi har hjälpt tusentals kunder att jämföra och hitta det lån som passar dem bäst – något vi fortfarande gör idag. Med många års erfarenhet inom lånebranschen vet vi vad våra kunder behöver för att få de bästa förutsättningarna till en rättvis och gedigen kreditbedömning.

Läs mer om oss