Låna pengar utan inkomst – Vilka krav och alternativ finns?

Att få ett lån beviljat utan inkomst är inte helt lätt. I princip alla låntagare kräver något slags underlag som visar på att du har möjlighet att i slutändan betala av lånet. Detta grundar sig främst i konsumentkreditlagen som säger att ett lån inte får beviljas om låntagaren saknar betalningsförmåga. Däremot finns det fortfarande alternativ och olika vägar att gå för dig som exempelvis saknar fast inkomst, vilka vi kommer att gå in på i denna text.

år
18
ÅÅMMDDXXXX
Vid lånebelopp över 50 000 kr kommer UC kreditupplysning att tas.
Kreditförmedling av Klara Lån Sverige AB. I och med användande av denna tjänst godkänner du våra villkor och personuppgiftsavtal.

Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Ett lån på 30 000 kr till 26,05 procents nominell ränta med en återbetalningstid på 24 månader, med 24 avbetalningar om 1 617 kronor och 0 kronor i uppläggnings-/aviavgift, ger en effektiv ränta på 29,4 procent. Totalt att återbetala blir 38 808 kronor.

Kan jag ta lån utan inkomst?

Det korta svaret är att det vanligtvis inte är möjligt att låna pengar helt utan inkomst. De allra flesta långivarna har sina egna interna krav för att du ska kunna få ditt lån beviljat, där inkomst ofta är en central del. Enligt konsumentkreditlagen får en långivare inte bevilja ett lån utan att det finns underlag som visar på god betalningsförmåga hos den som ansöker om ett lån. Att helt sakna inkomst kommer därmed leda till att det är mycket svårt att få ett lån beviljat.

Även vi på Klara Lån som är en låneförmedlare har vissa grundkrav som du som jämför lån måste uppfylla för att vi överhuvudtaget ska kunna behandla din ansökan. Dessa krav går vi in på närmare längre ned i texten.

Alternativ för dig i behov av lån utan inkomst

Ibland kan livet ta oväntade vändningar och alla människor kan hamna i ekonomiskt ansträngda perioder av olika anledningar. Ett lån kan i vissa fall vara en möjlighet eller rentav en nödvändighet för att ordna upp sin ekonomi men kan alltså vara svårt att få beviljat utan inkomst.

Om du verkligen är i behov av ett lån och av olika anledningar inte kan få lånet beviljat på grund av din inkomst, finns det trots detta olika alternativ. Ett exempel på detta är att låna med en medsökande.

Detta innebär att du och en annan person delar på betalningsansvaret och därmed tas bådas betalningsförmåga i beaktning. Detta kan öka dina chanser att få ditt lån beviljat och kan hjälpa dig att komma på rätt bana rent ekonomiskt. Det är viktigt att personen som går in som medlåntagare är medveten om sitt delade ansvar i att lånet ska betalas tillbaka.

Utöver detta är det allra bäst att först och främst se över möjligheten att låna av någon närstående. Ett privat lån av detta slag brukar vanligtvis inte leda till dyra räntekostnader och andra avgifter som kan tillkomma när du söker ett lån hos en registrerad långivare.

Låna pengar utan fast inkomst

Trots att det är svårt att få ett lån beviljat helt utan inkomst, betyder det inte att du som ansöker om ett lån nödvändigtvis behöver ha en fast inkomst. Inkomstkraven för olika långivare kan skilja sig åt en hel del och genom att jämföra olika långivare kan du enkelt se över vilket alternativ som passar dig allra bäst utifrån dina ekonomiska förutsättningar.

Att inte ha fast inkomst på grund av att du exempelvis driver eget företag eller är frilansare är anledningar som blir allt vanligare, vilket långivarna är medvetna om. Detta behöver givetvis inte innebära att du har sämre betalningsförmåga och många långivare väljer att se över din årliga inkomst snarare än din månadsvisa.

Så funkar Klara Lån.

1. Du anger dina uppgifter.

1. Du anger dina uppgifter.

Vi behöver veta vem du är och kort om hur din ekonomi ser ut.

2. Vi kontaktar långivare.

2. Vi kontaktar långivare.

Vi kontaktar alla långivare och ber om låneförslag. Det tar max 20 sekunder.

3. Du väljer det lån som passar.

3. Du väljer det lån som passar.

Du får en lista med villkor för de långivare som godkänt din ansökan och väljer direkt det lån som passar dig.

Vilka krav finns kring inkomst och ålder?

Kraven som avgör om du kan ta ett lån varierar från låntagare till låntagare. Det brukar främst vara just din inkomst tillsammans med ålder, skuldhistorik och nuvarande skulder som går att se som de avgörande faktorerna för att ditt lån ska bli beviljat.

Minimikraven för din årliga inkomst kan alltså variera beroende på vilken låntagare du går via. Medan vissa långivare kan ha en minimumgräns på 100000 kronor i årlig inkomst kan andra ha en gräns på 150000 kronor.

Även kraven gällande hur gammal du måste vara för att ansöka om ett lån kan variera. Vanligtvis rör det sig om en minimigräns från 18-23 år.

Vi på Klara Lån har i egenskap som låneförmedlare inte sista ordet när det kommer långivarnas interna krav för att få ditt lån beviljat. Däremot har vi våra egna krav som måste uppfyllas för att vi över huvud taget ska ha möjlighet att behandla din ansökan.

Klara låns krav

  • Du är minst 18 år gammal
  • Har en årlig inkomst på minst 100000 kr
  • Du är folkbokförd och bosatt i Sverige
  • Du har Svenskt bankkonto och BankID (behövs för att signera din ansökan)
  • Du har inget aktivt skuldsaldo hos Kronofogden

Vanliga frågor om lån utan inkomst

Kan jag låna pengar helt utan inkomst?

Det är vanligtvis inte möjligt att få ett lån beviljat helt utan inkomst. De flesta långivare kräver underlag som visar på betalningsförmåga enligt konsumentkreditlagen.

Kan jag ta ett lån utan fast inkomst?

Ja, även om det är svårt att få ett lån helt utan inkomst, behöver du nödvändigtvis inte ha en fast månadsinkomst för att få ett lån beviljat.

Ser alla långivares inkomstkrav för att få ett lån beviljat likadana ut?

Nej, inkomstkraven kan variera betydligt mellan olika långivare. Varje långivare fastställer sina egna kriterier baserat på deras riskbedömning och affärsmodell. Vissa långivare kan ha striktare inkomstkrav medan andra kan vara mer flexibla och överväga olika former av inkomst eller andra faktorer för att bedöma en låntagares betalningsförmåga. Det är därför viktigt att jämföra olika långivare och deras krav innan man ansöker om ett lån för att hitta det bästa alternativet för ens egen situation.

Vilken inkomst ska jag minst ha för att kunna ansöka om ett lån via Klara Lån?

För att kunna ansöka om ett lån via Klara Lån måste din årliga inkomst vara minst 100000 kronor enligt våra egna krav. Detta är en av flera kriterier som behöver uppfyllas för att din ansökan ska kunna behandlas.

Vad innebär det att ha en medsökande när man ansöker om ett lån?

Att ha en medsökande innebär att en annan person delar på betalningsansvaret för lånet tillsammans med dig. Detta kan öka dina chanser att få lånet beviljat eftersom både din och medsökandes betalningsförmåga tas i beaktning. Det är dock viktigt att båda parter är medvetna om och godkänner det delade ansvaret.

Vilka fler krav än inkomst kan långivare ha för att jag ska få mitt lån beviljat?

Förutom att ha en minimigräns för din inkomst, kan långivare ha flera andra krav för att bevilja ett lån. Dessa inkluderar vanligtvis ålder, kreditvärdighet, anställningsstatus, betalningshistorik och nuvarande skuldnivåer. Låntagare bör vara medvetna om och uppfylla dessa krav innan de ansöker om ett lån för att öka sina chanser till att få dem beviljande.