Lån utan jobb eller fast anställning

Är det möjligt att få ett lån utan fast anställning? Svaret är ja, det finns lån som är tillgängliga för personer utan fast anställning. Via Klara Lån kan du få ett lån utan jobb, förutsatt att du har en sammanlagd årsinkomst på minst 100 000 kronor per år. 

✓ Lån utan fast anställning

Jämför kostnadsfritt bland flera lån innan du tar beslut

✓ Få svar inom 15 sekunder

år
18
ÅÅMMDDXXXX
Vid lånebelopp över 50 000 kr kommer UC kreditupplysning att tas.
Kreditförmedling av Klara Lån Sverige AB. I och med användande av denna tjänst godkänner du våra villkor och personuppgiftsavtal.

Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Ett lån på 30 000 kr till 26,05 procents nominell ränta med en återbetalningstid på 24 månader, med 24 avbetalningar om 1 617 kronor och 0 kronor i uppläggnings-/aviavgift, ger en effektiv ränta på 29,4 procent. Totalt att återbetala blir 38 808 kronor.

Lån utan jobb eller fast anställning

Att bli beviljad ett lån utan ett fast jobb kan vara svårt. Vanligtvis kräver långivare att du har en fast inkomst och en stabil anställning innan de kan godkänna ett lån. Men det finns alternativ för de som inte har en fast anställning eller är arbetslösa.

Det som är viktigt för en långivare är att de kan se att du har förmåga att betala tillbaka pengarna som de lånar ut. Det är därför de alltid gör en kreditprövning. Vid större privatlån eller bolån har bankerna väldigt höga krav eftersom de måste se till att du inte överskuldsätter dig. När det gäller mindre krediter som snabblån och smålån, så kan kraven vara lägre och där är det inte nödvändigtvis en fast anställning som krävs, utan bara att du har förmåga att betala tillbaka pengarna.

Genom vår låneförmedlartjänst samarbetar vi med flera långivare som kan erbjuda lån till personer utan jobb eller fast anställning. Kravet de ställer är att du behöver en årsinkomst på 100 000 kronor, men det behöver alltså inte vara från ett fast jobb eller tillsvidareanställning, utan det kan vara inkomster från exempelvis timanställning, extrajobb eller egen näringsverksamhet.

Grundkrav för att ansöka om lån

 • Du är 18 år eller äldre
 • Du har en årsinkomst på 100 000 kronor eller mer
 • Du har en fast bostad i Sverige
 • Du har inga skulder hos Kronofogden (skuldsaldo)
 • Du har ett BankID för att verifiera dig

Så jämför du med Klara Lån

1. Du anger dina uppgifter.

1. Du anger dina uppgifter.

Vi behöver veta vem du är och kort om hur din ekonomi ser ut.

2. Vi kontaktar långivare.

2. Vi kontaktar långivare.

Vi kontaktar alla långivare och ber om låneförslag. Det tar max 20 sekunder.

3. Du väljer det lån som passar.

3. Du väljer det lån som passar.

Du får en lista med villkor för de långivare som godkänt din ansökan och väljer direkt det lån som passar dig.

Öka chanserna till lån utan fast jobb

Det är, som du säkert vet nu, möjligt att ansöka om lån utan fast anställning. Men om lånet blir beviljat avgörs till stor del på dina ekonomiska förutsättningar och vilken typ av lån du är intresserad av. Vissa långivare kräver en fast inkomst medan andra tillåter lån för personer som är arbetslösa eller har oregelbundna inkomster.

Så kan du öka dina chanser att få lån:

 • Visa upp andra inkomstkällor: Om du inte har en fast anställning kan du öka dina chanser att få ett lån genom att visa upp andra tillförlitliga inkomstkällor. Det kan vara inkomster från frilansarbete, tillfälliga jobb eller pension.

 • Lägg till en medsökande med fast inkomst: Att ha en medsökande med en fast inkomst och anställning kan också öka dina chanser att få ett lån beviljat. Det ger en säkerhet för långivaren när det finns en annan person som kan hjälpa till att betala tillbaka lånet om det skulle behövas.

 • Välj en långivare som accepterar lån utan fast jobb: Det finns vissa långivare som accepterar lån utan fast anställning, så det kan vara värt att undersöka och välja en sådan långivare om möjligt. Exempelvis genom att jämföra lån hos en låneförmedlare.

 • Förbättra din kreditvärdighet: En högre kreditvärdighet ökar dina chanser att få ett lån. Därför är det bra att se till att betala dina räkningar i tid och undvik att ta ut för många lån samtidigt.

 • En stabil ekonomisk situation: Att ha en stabil ekonomisk situation historiskt visar att du har förmågan att betala tillbaka lånet även utan fast anställning. Ekonomin kan exempelvis se starkare ut om det finns ett regelbundet sparande.

Lånet kan bli dyrare om du inte har fast jobb

Att låna pengar utan fast anställning är möjligt, men det är inte säkert att alla långivare kommer att godkänna det. Om du inte har en fast anställning kommer långivaren att bedöma din förmåga att betala tillbaka lånet och anpassa lånevillkoren därefter. Detta kan leda till att räntan blir högre om långivaren bedömer att det finns en ökad risk att du inte kommer att kunna betala tillbaka lånet.

Dessutom kräver de flesta långivare som beviljar lån utan fast anställning att du kan uppvisa en tillförlitlig inkomst som kan användas för att betala tillbaka lånet. Därför är det viktigt att noggrant undersöka olika alternativ och jämföra lånevillkoren innan du väljer en långivare. Tänk på att lån alltid bör användas ansvarsfullt och endast vid behov.

Vad räknas som fast inkomst?

En regelbunden inkomstkälla som du får exempelvis varje månad kallas för en fast inkomst. Det kan vara lön eller pension, och det är ofta en viktig faktor som långivare använder för att bedöma din kreditvärdighet och förmåga att betala tillbaka lånet. Om du saknar en fast inkomst kan det vara svårt att få ett lån, då långivare behöver en garanti att du kan betala tillbaka lånet igen. Hos Klara Lån kan du däremot ansöka om ett lån om du tjänar minst 100 000 kronor per år, förutsatt att du uppfyller andra krav som vi ställer.

Viktigt att tänka på innan du lånar

Det är alltså möjligt att få lån utan fast jobb, men det är inte alla långivare som tillåter det. Det är också viktigt att komma ihåg att högre räntor och avgifter är vanligt när långivaren ser risker, som att du inte har en fast anställning. Därför är det nödvändigt att du har kontroll över din ekonomi innan du tar lånet och att du jämför den effektiva räntan och villkoren noggrant. Tänk också på att lån alltid bör användas ansvarsfullt och endast när det verkligen behövs. Om du överväger att ta ett lån utan fast jobb, bör du tänka på det här:

 • Jämför villkoren mellan flera olika långivare hos en låneförmedlare.

 • Räntan och avgifterna för lånet kan bli dyrare. Jämför olika lån och deras effektiva ränta redan innan du tar lånet.

 • Om du kan – ta hjälp av en närstående som kan stå med på lånet eller låna ut pengar privat.

 • Låna inte mer än vad du behöver och har möjlighet att betala tillbaka.

 • Säkerställ att du kommer ha råd med hela månadskostnaden för lånet (ränta, amortering och avgifter).

Frågor och svar om lån utan fast jobb

Kan jag få ett lån utan fast anställning?

Ja, det är möjligt att få ett lån även om du inte har en fast anställning. Men det beror på dina ekonomiska förhållanden och vilken typ av lån du är intresserad av.

Vilka alternativ finns det för att få ett lån utan fast anställning?

Du kan exempelvis ta ett privatlån utan säkerhet, lån utan UCsnabblån eller ett mindre lån.

Kommer jag att ha högre ränta om jag inte har fast anställning?

Ja, det är möjligt att långivare kommer att sätta högre räntor och avgifter om de ser en ökad risk med att låna ut pengar till någon utan en fast anställning. Långivarna gör alltid en individuell bedömning och sätter lånevillkoren utifrån den.

Går det att låna som arbetslös?

Ja, du kan låna trots att du för tillfället är arbetslös eller inte har en tillsvidareanställning. Kravet för att låna via Klara Lån är att du har en sammanlagd årsinkomst på minst 100 000 kr, men det spelar ingen roll om inkomsterna kommer från frilansarbete, tillfälliga jobb eller extrajobb.

Om Klara Lån

Klara Lån Sverige AB är ett svenskt bolag som har varit verksamma sedan 2016. Vi har hjälpt tusentals kunder att jämföra och hitta det lån som passar dem bäst – något vi fortfarande gör idag. Med många års erfarenhet inom lånebranschen vet vi vad våra kunder behöver för att få de bästa förutsättningarna till en rättvis och gedigen kreditbedömning.

Läs mer om oss