Så funkar lån via en låneförmedlare

Jonathan Flyxe
Jonathan Flyxe

En låneföremedlare hjälper dig att jämföra räntor och villkor för lån hos flera olika långivare och banker. Genom att söka lånet via en låneförmedlare kan du ofta få en lägre ränta jämfört med om du sökt direkt hos en långivare. Här reder vi ut begreppet och berättar hur det går till att låna via en låneförmedlare.

Vad är en låneförmedlare?

En låneförmedlare är kort och gott ett företag som hjälper privatpersoner att jämföra olika långivares låneerbjudanden och lånevillkor som räntor och avgifter. Genom att vända dig till en låneförmedlare kan du se vad det skulle kosta att låna en viss summa redan innan du lånar och hos flera olika långivare. På så sätt kan du ställa olika erbjudanden mot varandra och sedan välja det mest förmånliga lånealternativet för just dig. 

Låneförmedlaren lånar alltså inte ut några pengar själv utan fungerar istället som en mellanhand mellan personer som behöver ett lån och olika banker och långivare. En fördel med att vända sig till en låneförmedlare är att det är ett smidigt och enkelt sätt att ta reda på vad det skulle kosta att låna och jämföra olika aktörers lånevillkor.

Allt du behöver göra är fylla i ett ansökningsformulär på låneförmedlarens webbplats och sedan signera det. Sedan skickar låneförmedlaren vidare dina uppgifter till de aktörer de samarbetar med. De olika långivarna återkommer sedan med var sitt erbjudande som låneförmedlaren sedan presenterar för dig, 

Att använda en låneförmedlare är också fördelaktigt om du vill bevara din kreditvärdighet. Eftersom det räcker med en ansökan för att få flera erbjudande räcker det också med en kreditupplysning, vilket innebär att du inte behöver riskera din kreditvärdighet i onödan,

Som du säkert vet är det inte bra för din kreditvärdighet att samla på dig alltför många kreditupplysningar. Skulle du ge dig på att göra en egen lånejämförelse genom att ansöka hos flera olika långivare på samma gång skulle en kreditupplysning begäras vid varje ansökningstillfälle, vilket innebär att du riskerar att försämra din kreditvärdighet. Vänder du dig till en låneförmedlare behöver du inte oroa dig för den saken.

Nackdelen är att utbudet kan skilja sig åt mellan olika låneförmedlare. En del låneförmedlare har ett stort antal samarbetspartners. Vissa låneförmedlare samarbetar med och förmedlar lån från 40 eller fler långivare, vilket ger dig stora valmöjligheter. 

Andra har bara hunnit etablera ett samarbete med en handfull långivare som de kan presentera erbjudanden ifrån, vilket innebär färre potentiella lånealternativ att välja mellan. Det här innebär emellertid inte per definition att den låneförmedlare som samarbetar med flest långivare är det bästa valet alla gånger. 

Hur tjänar låneförmedlare sina pengar?

Låneförmedlaren tar inte ut någon avgift av dig som kund. De får istället provision från den långivare du till slut väljer att teckna ett lån hos (om du gör det). Om det aktuella lånet är ett bolån är låneförmedlaren skyldig att informera om exakt hur mycket de får i provision. 

Du förbinder dig inte till något

Det är inte bindande att ansöka om och jämföra lån hos en låneförmedlare. Du förbinder dig inte till något förrän du valt ett specifikt lån och signerat ett låneavtal hos en enskild långivare. Det går därmed alldeles utmärkt att använda en låneförmedlare enbart för att jämföra olika alternativ och att ta reda på vem som kan ge dig bäst räntan utan att sedan gå vidare och teckna ett lån. Skulle du välja ett lån, signera ett avtal från en långivare men sedan ångra dig har du alltid ångerrätt. 

Samla lån och krediter med hjälp av låneförmedlare

En vanlig anledning att vända sig till låneförmedlare är att man vill samla tidigare lån och krediter. Mindre lån och krediter kommer nämligen ofta med höga räntor och/eller avgifter. Genom att slå ihop dem till ett enda större lån är det ofta möjligt att få en lägre ränta. Men inte bara det. 

När du samlar dina lån på ett ställe slipper du också betala avgifter, som avi- och handläggningsavgifter, till flera olika aktörer. På så sätt är det ofta möjligt att få en lägre månadskostnad och att spara stora summor utslaget över lånets löptid.

Om du vill samla dina lån så ansöker du helt enkelt om ett lånebelopp som matchar summan av dina befintliga smålån. Sedan väljer du det bästa och billigaste alternativet och använder pengarna för att lösa de mindre lånen (många långivare kan hjälpa dig att lösa de gamla lånen). 

Eftersom räntan oftast är bättre på ett större privatlån än vad den är på smålån som snabblån, smslån och avbetalningskrediter, är det ofta möjligt att få en betydligt lägre månadskostnad. 

Krav på låneförmedlare

Vem som helst kan inte bli låneförmedlare. Företagen som jobbar med det här måste både inhämta Finansinspektionens godkännande och stå under deras tillsyn. Det här innebär att det måste leva upp till vissa grundkrav kring sund kreditgivning, inte använda sig av falsk eller missledande marknadsföring och informera om viktiga aspekter kring produkter och verksamheten.

Låneförmedlaren är till exempel skyldig att informera om eventuella samarbeten med enskilda långivare. De är också, precis som långivarna skyldiga att informera om ett lån är en så kallad högkostnadskredit, alltså ett lån som har en årsränta på 30 procent plus gällande referensränta eller mer.

Vilken låneförmedlare ska jag välja?

Det finns många låneförmedlare på den svenska marknaden att välja bland. Vilken som är bäst för dig beror på flera saker. Till att börja med beror det på vilken typ av lån du är ute efter men också på hur det ser ut med din kreditvärdighet. 

Olika låneförmedlare kan precis som enskilda långivare ha olika fokus och inriktning.  Vissa låneförmedlare fokuserar exempelvis på mindre lån med kort löptid avsedda för personer som inte har perfekt kreditvärdighet, alltså snabblån och andra kortfristiga krediter. 

Andra låneförmedlare har istället valt att i huvudsak förmedla större privatlån med lite tuffare krav och kanske rentav bolån. Återigen andra kan ha ett bredare perspektiv och förmedla båda typerna av lån och allt mittemellan.

Hur går det till att ansöka om lån hos en låneförmedlare?

Att ansöka om ett lån via en låneförmedlare fungerar i allt väsentligt på samma sätt som att ansöka om lån direkt hos en långivare eller bank. Du ansöker direkt via låneförmedlarens webbsida, fyller i ett formulär där du anger dina personuppgifter samt lånebelopp och löptid. Därefter signerar du din ansökan med BankID. 

Den enda skillnaden är egentligen att låneförmedlare vidarebefordrar dina uppgifter till flera olika långivare och återkommer med personligt utformade erbjudanden från de långivare som kan ge dig ett lån.

Precis som när du ansöker direkt hos en enskild långivare är det din kreditvärdighet som i slutändan avgör om och hur mycket pengar du kan låna. Varje långivare gör sin egen kreditprövning och bedömning efter att de mottagit din ansökan. 

Har du god kreditvärdighet är det inte omöjligt att du kan få många olika erbjudanden (kanske rentav från alla långivare låneförmedlaren samarbetar med) och att få bra låneerbjudanden med förmånliga villkor. 

Om du har betalningsanmärkningar

Om du har betalningsanmärkningar kan det bli svårt att få lån till bra villkor. De flesta banker accepterar inte sökanden som har betalningsanmärkningar. Och många långivare som gör det fokuserar på snabblån och andra högkostnadskrediter. 

Om du har betalningsanmärkningar kan det vara det därför vara fördelaktigt att vända sig till en låneförmedlare istället för att chansa på första bästa långivare. Låneförmedlaren samarbetar, som tidigare nämnt, med flera olika långivare och det är inte ovanligt att ett flertal av dessa kan acceptera sökanden som har anmärkningar. 

Samtidigt vidarebefordrar låneförmedlaren automatiskt erbjudanden från de långivare som accepterar ansökan och kan ge dig ett lån. Det är alltså ett smidigt sätt att hitta aktörer som kan ge dig ett lån och du får fortfarande möjlighet att ställa olika erbjudanden mot varandra och välja det bästa alternativet.

Vad krävs för att söka lån hos en låneförmedlare?

Det är de olika låneförmedlarna som själva bestämmer vad som krävs av dig som kund för att de ska behandla din ansökan. Eftersom olika låneförmedlare kan rikta sig mot olika kundgrupper kan de här kraven se lite olika ut. 

Vissa låneförmedlare vänder sig mot personer med god kreditvärdighet och stabil ekonomi som behöver ett större privatlån eller ett bolån. Då kan kraven vara ganska tuffa, d.v.s. du behöver ha en relativt god inkomst, fast anställning, inga betalningsanmärkningar etc. Andra fokuserar på personer som kanske inte har den bästa kreditvärdigheten och som är ute efter ett mindre lån eller vill samla tidigare krediter. Då är kraven i allmänhet ganska tillåtande. 

Man ska komma ihåg att det i slutändan är de olika långivarna och bankerna som bestämmer om du kan låna pengar, inte lånefömedlaren. Även här kan kraven variera en hel del  och även bedömningen som görs i samband med kreditprövningen kan se olika ut. 

Olika långivare har precis som olika låneförmedlare skiftande inriktningar, prioriteringar och vänder sig till olika målgrupper. Det här är dock inget du behöver tänka på så mycket i praktiken när du väl valt en viss låneförmedlare. Låneförmedlaren kommer automatiskt att presentera låneerbjudanden från de aktörer som kan ge dig ett lån (eller de 3-5 bästa alternativen). 

Vanliga krav hos en låneförmedlare

  • Du är minst 18 år gammal vid ansökningstillfället (enskilda långivare kan ta hårdare krav)
  • Du är folkbokförd i Sverige
  • Har ett svenskt bankkonto och BankID (krävs för att signera din ansökan)
  • Inga skulder hos Kronofogden (ingen seriös långivare kommer erbjuda dig ett lån om du har det)

Betalningsanmärkningar brukar inte vara ett problem. Men man ska komma ihåg att det är långt ifrån alla långivare som accepterar sökanden som har anmärkningar. Exempelvis är det nästan inga banker som gör det. 

Det här betyder att du som har anmärkningar kommer att få betydligt färre alternativ att välja bland än en person som inte har betalningsanmärkningar. En betalningsanmärkning visar nämligen att du misskött en betalning och är otvivelaktigt en belastning för din kreditvärdighet. 

Något som innebär att det även kommer att bli dyrare att låna. De flesta långivare kommer nämligen att sätta en högre ränta för att kompensera för den (statistiskt sett) högre risken det innebär att låna ut pengar till dig. 

Hur mycket kan jag låna via en låneförmedlare?

Hur stort belopp du kan låna eller bara jämföra hos en låneförmedlare beror främst på två saker. Dels vilka långivare låneförmedlaren samarbetar med och vilken inriktning de har. Vissa låneförmedlare har valt att fokusera på mindre lån som snabb- och smslån och då kan det högsta beloppet vara så lågt som 30 000 eller 50 000 kr. 

Andra har satsat på större privatlån och bolån, vilket innebär att beloppsgränserna är högre. Det är möjligt att teckna privatlån ända upp till 600 000 kr (större lån än så förutsätter en säkerhet) och bolån kan bli betydligt större.

Den andra faktorn som avgör hur mycket du kan låna är din egen kreditvärdighet. Det är de olika långivarna som avgör om och hur mycket du kan låna efter den obligatoriska kreditprövningen. 

Vid den tittar de på saker som din inkomst, befintliga lån, anställningsform, hur du skött tidigare ekonomiska åtaganden, eventuella betalningsanmärkningar och liknande - alltså din kreditvärdighet. 

Har du en fast anställning och stabil inkomst, lite eller inga skulder, inga betalningsanmärkningar eller tidigare betalningsproblematik har du också god kreditvärdighet. Du kommer då med all sannolikhet ha möjlighet att låna i princip hur mycket du vill via en låneförmedlare.

Om du däremot har en låg inkomst, ingen eller osäker anställning, skulder och/eller betalningsanmärkningar har du även sämre kreditvärdighet och då blir det svårare att låna pengar. Du får helt enkelt färre långivare att välja bland och du kommer i regel att få betala en högre ränta. Det kommer inte heller vara möjligt att låna riktigt stora belopp på egen hand. 

Ett sätt att komma runt problemet är att ansöka tillsammans med en annan person, en medlåntagare. Medlåntagaren kommer att stå med på låneavtalet och dela på ansvaret för återbetalningen av lånet. Det här innebär att långivarna får en extra trygghet och många kommer då att kunna erbjuda ett större lån, ofta till en bättre ränta än vad du skulle fått på egen hand.

Låna via låneförmedlare - fördelar:

Att låna pengar genom ett låneförmedlare har flera fördelar jämfört med att ansöka om lån på egen hand direkt hos en specifik långivare. Här är några av dem:

Bara en kreditupplysning

Varje gång du ansöker om ett lån görs en kreditupplysning, gäller det ett lite större lån, görs den så gott som alltid hos UC. Som du säkert vet är det inte bra för din kreditvärdighet att samla på dig för många kreditupplysningar hos UC. 

Fördelen med att använda en låneförmedlare är att du får erbjudanden från flera långivare, men endast en kreditförfrågan görs hos UC. Vissa låneförmedlare använder sig av Bisnode eller Creditsafe om du ansöker om lån på mindre än 30 000 kronor. Då slipper du helt en förfrågan hos UC.

Smidigt

Som med allt annat är det bra att titta på erbjudanden från olika aktörer innan du bestämmer dig för att låna pengar. Att ansöka hos ett flertal långivare på egen hand är dock inte bara skadligt för din kreditvärdighet, det tar också tid. Genom att ansöka hos en låneförmedlare för att hitta det bästa lånet slipper du både tid och huvudbry. Det tar max ett par minuter, alltså inte längre tid än att slutföra en ansökan direkt hos en långivare. 

Kostar inget

Att låna via eller jämföra lån hos en låneförmedlare är helt kostnadsfritt för dig som kund. Låneförmedlaren tar inte ut någon avgift. De får istället betalt i form av en provision från den långivare du till slut väljer (om du väljer att teckna ett lån). 

Relaterade inlägg

Lösa lån – så löser du dina dyra lån och krediter

När du som låntagare löser ett lån betalar du av hela lånets kostnad. Detta gör att du blir av med de resterande räntekostnaderna på lånet i fråga. Här förklarar vi mer om hur ett löst lån kan gynna din personliga ekonomi och vad du bör tänka på.

Jonathan Flyxe
Jonathan Flyxe
Vad händer om man inte kan betala sitt lån?

Som låntagare är det viktigt att vara medveten om vad som kan hända om du inte har möjlighet att betala ditt lån. Läs mer om hur påföljderna kan se ut och ta del av våra bästa råd kring hur du kan förbättra din situation i ett sådant läge.

Martin Blohm
Martin Blohm
Känns det omöjligt att få lån? Så ökar du dina chanser

Att inte bli beviljad lån kan kännas jobbigt och ibland till och med hopplöst. Att få avslag på sin låneansökan kan bero på en rad olika anledningar men de flesta går att göra någonting åt. Läs mer om du kan förbättra dina chanser att få ditt lån beviljat.

Martin Blohm
Martin Blohm