Vanliga frågor & svar

Kostar det något att jämföra lån?

Nej, det är helt gratis att jämföra lån och långivare hos oss. Vi tar inte ut någon kostnad från dig som kund och du binder dig inte till att låna pengar förrän du undertecknat ett låneavtal hos en specifik långivare. Om du väljer att acceptera ett erbjudande och teckna ett lån, kommer vi få en provision från den långivare som du väljer. På så vis kan vår tjänst vara gratis för dig som kund.

Det går med andra ord utmärkt att använda vår kostnadsfria tjänst enbart för att jämföra räntor och lånevillkor utan att därefter gå vidare och teckna ett lån.

Hur mycket får jag låna?

Hos Klara Lån kan du ansöka om lån från 2 000 kr upp till 150 000 kr, men beloppet du kan låna bestäms inte av Klara Lån utan av de långivare som vi samarbetar med. Varje långivare behandlar din ansökan individuellt och det belopp du erbjuds avgörs av den kreditupplysning som utförs av långivarna samt deras bedömningar av din återbetalningsförmåga och kreditrisk. Oavsett hur din ekonomi ser ut, så ökar dina chanser till bra villkor om du jämför flera låneerbjudanden.

Vem kan jämföra lån?

Alla som fyllt 18 år och har en årlig inkomst på 100 000 kronor eller mer kan jämföra och teckna lån genom oss. Du behöver även vara bosatt och folkbokförd i Sverige och du måste vara fri från skulder hos Kronofogden. Har du ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden kan vi dessvärre inte behandla din ansökan eftersom ingen seriös långivare kan erbjuda dig ett lån då. Du behöver även ett BankID för att identifiera dig i samband med ansökan.

Vilka lån kan jag jämföra?

Vi på Klara Lån förmedlar lån för alla möjliga syften. Hos oss kan du jämföra och teckna lån exempelvis för att finansiera köpet av en ny bil eller båt, renovering, eller för att samla dyra lån och krediter och få en bättre ränta.

De lån du kan jämföra hos oss är uteslutande lån utan säkerhet. Något som innebär att du kan använda pengarna till precis vad du vill. I dagsläget kan du inte jämföra lån som kräver en underliggande säkerhet, som bolån eller den typ av billån du kan teckna när du köper en bil hos en bilhandlare.

Kan jag jämföra lån om jag har betalningsanmärkningar?

Du som har betalningsanmärkningar kan jämföra och ansöka om lån under förutsättning att grundkraven är uppfyllda, d.v.s. att du är minst 18 år, har en årsinkomst på minst 100 000 kronor, fast bostad i Sverige och har inte någon skuld hos kronofogden (skuldsaldo). Kraven bestäms av de långivare vi samarbetar med, och det är de som avgör vilka kunder som kan beviljas ett lån.

Hur många kreditupplysningar görs när jag vill jämföra lån?

Om du ansöker om lån på max 50 000 kronor kommer ingen kreditupplysning hos Upplysningscentralen (UC) att göras. Vi kommer då endast att skicka din ansökan till långivare som använder sig av Bisnode och Creditsafe. Notera att även dessa tjänster skickar brev med omfrågandekopior till dig när långivarna har tittat på din kreditupplysning.

Om du ansöker om lån över 50 000 kronor kommer kreditupplysningen göras genom UC. Endast en kreditupplysning hos UC kommer att registreras på dig men du kan få flera omfrågandekopior från de långivare som har tittat på din kreditupplysning.

Kan jag jämföra lån utan UC?

Ja, när du jämför lån på 50 000 kronor eller mindre skickar vi endast vidare din ansökan till långivare som använder sig av kreditupplysningsbolagen Creditsafe eller Bisnode. Det innebär att du helt slipper en notering i UCs register. En kreditupplysning hos Bisnode eller Creditsafe syns inte på en eventuell senare kreditupplysning från UC, så du påverkar inte din UC-score när du jämför mindre lån hos.

Du behöver inte heller oroa dig för att försämra din UC-score i onödan om du vill låna ett större belopp. När du jämför lån på större belopp än 50 000 kronor görs endast en enda UC, trots att du får svar och låneerbjudanden från många olika långivare och banker.

Vilken ränta får jag om jag jämför lån?

Räntan bestäms inte av Klara Lån utan av de långivare som vi samarbetar med. Varje långivare behandlar din ansökan individuellt och den ränta du får bestäms utifrån den kreditupplysning som långivarna utför, samt deras riskbedömningar om din återbetalningsförmåga och kreditrisk. Du måste alltså skicka in en ansökan via Klara Lån för att få reda på vilken ränta långivarna kan erbjuda dig.

Vi hjälper dig jämföra lån.

  • Svar inom 15 sekunder från flera långivare.
  • Välj direkt lånet med bäst villkor för dig.
  • Självklart helt kostnadsfritt.
år
18
ÅÅMMDDXXXX
Vid lånebelopp över 50 000 kr kommer UC kreditupplysning att tas.
Kreditförmedling av Klara Lån Sverige AB. I och med användande av denna tjänst godkänner du våra villkor och personuppgiftsavtal.

Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Ett lån på 30 000 kr till 26,05 procents nominell ränta med en återbetalningstid på 24 månader, med 24 avbetalningar om 1 617 kronor och 0 kronor i uppläggnings-/aviavgift, ger en effektiv ränta på 29,4 procent. Totalt att återbetala blir 38 808 kronor.